calçots
Pañella, inspeccionant uns calçots dels seus camps (Imatge: cortesia de Josep Pañella)

El temps de plantar els calçots arriba a al seva fi amb el final del mes de setembre. Des de finals d’agost fins ara s’han plantat a Gavà uns 100.000 quilos de ceba blanca de calçot, segons ens confirma Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà. La collita, ens diu, “s’ha beneficiat de les pluges que hi ha hagut, han estat perfectes perquè han caigut entre 30 i 40 litres i no ha fet mal”. De fet, Pañella destaca que “el calçot que s’ha plantat ara a finals de setembre ja és bastant gros, és molt diferent dels que es van plantar a finals d’agost i principis de setembre”.

Aquests 100.000 quilos de ceba blanca de calçot “ens han costat molts més diners que altres anys perquè el preu s’ha pujat moltíssim degut a que la sequera ha fet que baixés molt la collita d’aquesta planta a Lleida, que és a on la comprem”. Tot i això, “al final a Gavà s’han plantat més de 100.000 quilos, que és més o menys el mateix d’altres anys, i per això preveiem una producció que serà similar a la de campanyes anteriors, on ens hem mogut al voltant dels 4 ó 5 milions de calçots a Gavà”.

En qualsevol cas, els problemes d’aquesta planta són els mateixos sempre: “La qualitat serà bona si no hi ha grans tempestes. Les inundacions són un dels grans inconvenients pel calçot, però també hi ha un altre, que és quan tenim un hivern que sigui molt humit i que faci molta calor, tot i que això no perjudica de fet al calçot, només perjudica a la fulla. En aquest cas, hem de sulfatar molt la planta per evitar que agafi moltes malalties que es poden agafar per les altes humitats”.

La previsió és que tots aquests calçots es comencin a collir a finals de novembre, en un avançament de campanya que ja fa anys que es dona: “Sempre hi ha una mica de presa per començar a collir-los, una presa que ve sobretot per la restauració, que té moltes ganes de començar la temporada de calçot. Abans a la restauració es començava la temporada al febrer, que és el moment fort del calçot, però ara quan arriba el primer fred els clients ja comencen a demanar calçots”. És cert, però, que “al novembre no es pot collir tot, s’ha d’anar picant i no es pot collir a tot arreu. Després al Nadal s’atura la demanda, i ja després de Reis és quan la demanda es dispara”.