La mascareta continua sent obligatòria a partir dels 6 anys (1r de primària). A la imatge alumnat de l'escola Marcel·lí Moragas
La mascareta continua sent obligatòria a partir dels 6 anys (1r de primària). A la imatge alumnat de l'escola Marcel·lí Moragas

El 13 de setembre els centres educatius de Catalunya començaran les classes de forma presencial, segons va anunciar el govern de la Generalitat en una roda de premsa conjunta del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez- Cambray, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. En aquesta compareixença es va explicar el Pla d’inici del curs escolar 2021-2022, un document que ja ha estat enviat als centres educatius. “Les classes seran presencials i segures, els alumnes aniran amb mascareta, no s’hauran de confinar aquells grups que ja estiguin vacunats amb pauta completa encara que hagin sigut contacte estret d’un positiu i les zones comunes, com els patis, ja es podran compartir entre diferents grups.Si a l’espai exterior hi ha un únic grup de convivència podran anar sense mascareta”, va explicar la portaveu.

L’executiu ha destacat la necessitat de vacunar a tot l’alumnat major de 12 anys. “Els deures més importants que tenen els nostres joves i les seves famílies abans del13 de setembre és vacunar-se. Com més aviat tinguem més alumnes vacunats amb pauta completa, més segurs seran els centres”, va explicar la portaveu.

Plaja va agrair en nom del Govern a tots els professionals de la comunitat educativa, al conjunt de l’alumnat i també a les seves famílies la seva feina.

Un curs totalment presencial

El curs 2021-2022 serà completament presencial a totes les etapes i mantindrà els grups de convivència estable, tal com va detallar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Els centres s’organitzaran a través dels grups estables, com va passar el curs anterior. Aquest fet, van explicar els consellers, facilita la traçabilitat dels possibles positius que es donin, i per tant, permet una gestió precoç dels casos i dels seus contactes. Els centres educatius d’arreu del territori disposen des del passat mes de maig del Pla d’actuació davant la pandèmia, i el que van presentar els dos consellers és una revisió del pla, tenint en compte la situació epidemiològica actual, el calendari de vacunació i la variant Delta predominant: Aquestes variacions al document de maig no impliquen adaptacions organitzatives per als centres, els centres ja tenen fet les seves organitzacions”,  va expressar el conseller Gonzàlez-Cambray.

Així, respecte les mesures ja presentades al maig s’introdueixen alguns canvis:

  • Al pati, dins del mateix grup de convivència estable, no cal dur la mascareta.
  • Les famílies podran entrar als centres mantenint totes les mesures sanitàries: si l’entrada al centre es fa pel pati l’alumnat podrà ser acompanyat per part de la família; es permet l’adaptació a l’educació infantil; i les reunions amb les famílies seran preferiblement virtuals –tot i que segons el context es pot valorar format híbrid amb totes les garanties-.
  • Es recomana iniciar les extraescolars a l’octubre, amb recomanació de 10 alumnes per grup i màxim de 15 si l’espai permet mantenir les distàncies de seguretat.
  • Les festes escolars es podran fer amb presència de les famílies sempre en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància, mascareta i recomanació que les persones estiguin vacunades.

El titular d’Educació va manifestar que “no és un pla inamovible per a tot el curs, sinó que algunes de les mesures que s’hi proposen podran variar en funció de l’evolució de la pandèmia”. Per això, va avançar que, seran d’aplicació tot el primer trimestre del curs, fins Nadal. Anirem valorant i decidint com afrontem el 2n i 3er trimestre de curs en funció de l’evolució de la pandèmia i del calendari de vacunació”.

El conseller va posar de manifest la importància de la vacunació per aturar la propagació del virus, i va anunciar que els departaments d’Educació i Salut van adreçar a finals de setmana una carta a les famílies demanant que vacunin als fills a partir dels 12 anys.