21 entitats partits i sindicats participen en la Diada Alternativa
21 entitats partits i sindicats participen en la Diada Alternativa

21 col·lectius sobiranistes, entre partits, sindicats i entitats locals, van participar ahir al vespre en la Diada Alternativa a Gavà, un acte creat l’any 1992 per ERC i que, des d’aleshores ençà s’ha perpetuat i consolidat.

La trobada, que va tenir lloc a la plaça de Josep Tarradellas, es va adaptar a les recomanacions sanitàries per la pandèmia i el seu format va ser més curt. Així, tot i que tothom va fer l’ofrena floral als peus del monument dels Màrtirs del Setge del 1714, els parlaments van quedar limitats a la lectura d’un manifest d’obertura a càrrec de l’ANC i una intervenció final per part d’Òmnium Cultural.

Jesús Camas llegint el manifest de l’ANC.

El coordinador de L’Assemblea Nacional Catalana, Jesús Camas, destacava “la necessitat de seguir lluitant units, i sense defallir, de manera pacífica, però ferma, per conquerir els drets que ens pertoquen”, i va assegurar que “la independència queda legitimada perquè la vol una majoria social tot i topar amb un poder estatal que no ho accepta”. Camas va fer una crida a “la mobilització contra la repressió per evitar que res anestesiï un moviment que ha estat admirat arreu del món pel seu civisme” . L’ANC afirma que seguiran “la lluita per l’alliberament nacional perquè que la independència deixi de ser un somni ja que és la única via de supervivència pel país”.

Jordi Ribó llegint el manifest d’Òmnium.

Jordi Ribó, en nom d’Òmnium Cultural, va llegir el manifest final denunciant que “la repressió d’Espanya no afluixa” i reivindicant “una llei d’amnistia que obrir una via de negociació política i un referèndum d’autodeterminació per fer possible una futura República Catalana justa socialment i lliure políticament, on tothom hi tingui cabuda, lluny de la monarquia Borbònica”. El text defensa també una Catalunya que “protegeixi la llengua i que faci de la nostra cultura un referent amb prou recursos per desenvolupar el seu potencial” i que sigui “socialment justa, on tothom tingui accés a un habitatge digne, es preservi el medi ambient, sense plans de ponent i no s’especuli amb el preu de l’energia” i que “gestioni els recursos invertint en investigació i creant ocupació estable i de qualitat per als joves”.