Marxa del Garraf

Unes 900 persones participaran enguany en la 28ª edició de la Marxa del Garraf que organitza cada any la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME). És una xifra encara no tancada del tot ja que el termini d’inscripcions acaba demà dimarts, 31 d’octubre a les 12 de la nit, i en el moment d’escriure aquestes línies ja hi ha uns 800 inscrits, tal i com ens confirma Víctor Espinós, coordinador de la Marxa del Garraf.

El recorregut serà el mateix que el de l’any passat, i per tant “es surt de la plaça Jaume Balmes i es puja per La Sentiu cap a la deixalleria de Castelldefels, després anem a buscar Cal Ganxo, fem els turons, pla de Querol, i després baixem fins el centre d’informació on girem cap a Garraf, i allà tornem a pujar cap a Can Lluçà, després agafem la pista forestal de Begues i arribem gairebé a Les Agulles per tirar de nou cap a La Sentiu i Gavà”. El recorregut està pensant per fer-lo caminant en un temps màxim aproximat de 13 hores.

La Marxa del Garraf mobilitza a un centenar de persones aproximadament per tal de poder organitzar aquest esdeveniment, i és que ja només a cadascú dels sis avituallaments “parlem d’una mitjana d’unes 10 persones a cada punt”. A banda, també hi ha una vintena de persones fent tasques de marcatge, i a més hi ha quatre grups escombra que van al darrere dels participants netejant-ho tot. “És l’esforç organitzatiu més important que ha de fer la UME al llarg de l’any per muntar un esdeveniment”, ens confirma Espinós, “i ja no només per part de socis de la UME, sinó que també ens ve molta gent que no són de la UME i que ve cada any a ajudar-nos”.

Espinós insisteix en que “la Marxa no és una cursa, qui vulgui la pot fer corrent, per descomptat, però és una caminada, i el seu sentit i valor és caminar, parlant amb la gent amb la que fas el camí, i mirar el paisatge del Garraf tan maco que tenim”. És un objectiu que entronca directament amb els valors que fomenta la UME de respecte i foment de la natura, i de fet “molta gent ha conegut el Parc Natural del Garraf a partir d’aquesta marxa, i molts camins no s’han perdut gràcies a la marxa. És una activitat que, al menys una vegada a l’any, ens serveix per recordar que la natura és per gaudir-la i no per destruir-la”.

Espinós destaca per últim que, tot i que la marxa està organitzada per la UME, “comptem amb el recolzament total per part de l’Ajuntament de Gavà, que ens ajuda a tot i per tot, ens deixa materials i espais per poder fer l’arribada i la sortida i és el nostre principal ajut. També ens ajuda la Diputació de Barcelona, que ens dona el permís per poder fer la Marxa, ja que la majoria del recorregut passa per Parc Natural del Garraf, i mai ens han posat cap impediment i ens han ajudat en tot. També col·laboren a nivell organitzatiu els altres ajuntaments per on passa la Marxa com són els de Begues o Castelldefels”.

Els dorsals per participar en aquesta marxa es poden recollir, com és habitual, un dia abans al parc de la Torre Lluc. L’horari serà de 10 del matí a 1 del migdia i de 3 a dos quarts de sis de la tarda. També hi ha l’opció de recollir el dorsal el mateix dia 5 al matí una mitja hora abans del començament de la marxa.