29 espècies de papallones als parcs i platges metropolitans
Papallona al Jardí de les Papallones del parc de la Fontsanta.

L’AMB, en col·laboració amb el centre de recerca en ecologia CREAF i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) han impulsat l’estudi Anàlisi de gestió sostenible dels prats florits.

L’objectiu final d’aquest estudi, que s’ha fet a través del Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), és disposar d’indicadors per fer una gestió més sostenible i eficient de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho, se centra en l’observació de papallones diürnes perquè són insectes que actuen com a indicadors de la biodiversitat, ja que són molt sensibles al medi.

Els resultats obtinguts assenyalen que s’han observat un total de 2.579 papallones, que corresponen a 29 espècies diferents. Això indica que el 15 % de les espècies de papallones a Catalunya es poden trobar a l’àrea metropolitana de Barcelona. La papallona més abundant ha estat la blaveta comuna (Polyommatus icarus), de la qual s’han detectat 528 exemplars. Els parcs metropolitans en què s’ha observat més biodiversitat de papallones són el de la Muntanyeta (22 espècies), el del Tramvia (21 espècies) i el de la Fontsanta (19 espècies). Pel que fa a les platges, s’ha observat més diversitat de papallones a les platges de Gavà que a les de Castelldefels, amb un total de 7 espècies diferents.

Tanmateix, les anàlisis mostren que encara no s’han observat totes les espècies esperades pròpies de la metròpolis. Aquest fet posa de manifest la necessitat de continuar l’anàlisi amb una segona fase de l’estudi, que durant el mes de maig ja va començar amb la formació virtual sobre papallones als diferents participants. Els resultats finals serviran per saber quines són les línies de treball que s’han de posar en marxa i que s’afegiran dins del Pla de millora de la biodiversitat.

L’Observatori Metropolità de Papallones

Els resultats obtinguts provenen de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme), que durant mesos ha fet un mostreig a sis parcs metropolitans (Muntanyeta, Tramvia, Turonet, Fontsanta, Pinetons i Torrent de la Font i Turó de l’Enric) i dues platges (Gavà i Castelldefels).

L’AMB i el CREAF manifesten que l’Observatori mBMS necessita més persones que vulguin ser voluntàries i més dades per tal d’aprofundir i corroborar les conclusions preliminars que s’han obtingut en aquest primer any de trajectòria. Tothom que vulgui formar part del projecte es pot registrar a la pàgina web de l’Observatori i participar en aquest projecte.