Gavà celebra aquest cap de setmana una nova edició del Festival Internacional de Titelles que organitza per l’Ajuntament sota la direcció artística de la Fundació Xarxa
En aquesta edició, el Festival compta amb la presència de 20 companyies que ens oferiran 24 representacions diferents. Enguany a més es recupera la vessant internacional amb grups procedents de Mèxic, Itàlia, Àustria, Rússia i República Txeca a més de la companyies que ens arribaran de Catalunya i País Valencià. El certamen es complerta amb la Fira d’Artesans, els tallers i els espectacles itinerants.
El president de la Fundació Xarxa, Jaume Amigó precisa que “enguany, com a novetat, el canvi de format en la jornada inaugural que s’obrirà amb l’espectacle Z, Les aventures del Zorro per donar pas posteriorment al debat obert Autòmats, tradició i actualitat. El relat en l’espectacle de titelles avui.” Aquest debat comptarà amb la participació d’actrius, titellaires, fundadors i representants de companyies de prestigi com Ariadna Ferreira, Emilia Esteban Langstaff, Karin Shäferm, Luca Ronga, Peter Gaffney, Zuzana Smolovà i Toni Rumbau.
El Festival, al igual que edicions anterior, girà entorn un eixos concrets. En aquest sentit Amigó assenyala que “el ninot serà el punt central dels espectacles i, en concret la seva construcció, manipulació i la creació de les històries”. Amigó també destaca que “a més de divertir, els muntatges tenen el transfons de transmetre uns valors i fer reflexionar sobre allò que s’està explicant”. Així, en aquesta edició “recuperem la història del titella clàssic amb espectacles que potencien l’intercanvi cultural, l’origen i els valors de les coses dins un món globalitzat i, la transformació de les coses, de la nostra societat i del nostre entorn”
Entre els espectacles a destacar trobem “Patufet i Fandango” de la companyia Espai Liminal que fusiona el conte clàssic del patufet amb una tradició mexicana. En concret es parla de la història d’un petit il·lustrat que en el seu viatge cau en el Fandango de los muertos, tradició mexicana on els “habitants” dels cementiris surten de les seves tombes per menjar i festejar les ofrenes que els hi han portat. Amb un toc d’humor popular, aquesta història que reflecteix la vida de finals del segle XIX a Mèxic, ens mostrarà que la convivència entre els morts pot ser molt divertida.
Com a espectacle intercultural podrem veure “Zheng He” de la companyia austríaca Karin Schäfer Figuren Theatre que explica la història d’un explorador xinés des del punt de vista de les persones que el van conèixer a cadascun dels països que va visitar.
Un altre muntatge lligat a un dels eixos és “El rei mides i les Metamorfosis” de la companyia valencià El Ball de Sant Vita. A partir del llibre clàssic “Les Metamorfosis” d’Ovidi es parla de la transformació com a motor de l’univers comparant l’explicació mitològica del món amb la científica.
També com espectacle transmissor de valors trobem “L’aventura d’avorrir-se” de l’Estaquirot. A partir de la història d’una nena, que ho té tot, es pretén motivar la creativitat dels nens i nenes, i reflexionar sobre la gestió del temps i la quantitat de joguines i regals que tenen a casa.
Els Festival donarà l’oportunitat de conèixer diferents formes de manipular els titelles, muntatges amb diferents materials, la combinació de titella i actor, titelles d’ombres i representacions que combinen grans projeccions audiovisuals amb música en directe.
El centre neuràlgic del certamen serà el parc de la Torre Lluc dividit en diferents espais on se succeiran diferents propostes. Altres escenaris situats a l’aire lliure seran la plaça Major i de Josep Tarradelles. A més, es faran espectacles al Casal de Cultura American Lake, l’Espai Maragall i l’Espai Joves La Casa Gran.
Activitats complementàries
El parc de la Torre Lluc serà l’escenari de dues propostes diferents. D’una banda, l’exposició interactiva “Automàtics” de la companyia catalana Red Button. Aquesta mostra neix de l’afany de col.lecionar ninots de plàstic, de la curiositat de desmuntar qualsevol aparell per veure com funcionava per disc o de l’interès per construir coses amb les mans. Escenes encapsulades a les pantalles i creades amb ninots de plàstic que, connectats a petits ginys mecànics, mostren una seqüència de moviment que l’espectador pot activar. Automàtics és una exposició animada, un divertimento poètic, una agradable sorpresa mecànica, un detall freaky, una inacció animada… i només demana ganes de prémer el Botó Vermell.