34 joves de Gavà al Jove Avança 2018
Foto final de família

L’alcaldessa Raquel Sánchez ha presidit l’acte de lliurament de diplomes del projecte “Jove Avança” en què hi han participat 34 alumnes de tots els centres de Secundària de Gavà públics i concertats. A través d’aquest programa, aquests joves han aconseguit assolir les competències bàsiques per obtenir el títol de graduat en ESO amb currículum diversificat.

“Jove Avança” ha donat suport a aquests estudiants que presentaven dificultats d’aprenentatge per motius diversos. Per oferir-los actuacions individualitzades i adaptacions del currículum que afavorissin la seva integració escolar, social i, posteriorment laboral, l’Ajuntament de Gavà i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat van signar un conveni de col·laboració l’any 2010. A través d’aquest programa, l’Ajuntament ha donat suport als instituts i centres concertats per tal de donar resposta a les necessitats educatives especials d’aquests alumnes per facilitar la seva integració en tots els àmbits de la vida.

L’alumnat ha compaginat l’escolaritat ordinària al centre amb altres activitats externes a l’institut o escola, concretament en diferents empreses privades, llars infantils i escoles públiques, i instal·lacions municipals. Els llocs on han fet aquestes pràctiques han estat diversos per tal de donar resposta al perfil de cada alumne i als seus interessos.

L’alcaldessa Raquel Sánchez s’ha adreçat als joves participants per felicitar-los, així com a les seves famílies, professorat i empreses i entitats col·laboradores. Sánchez ha refermat “la voluntat de l’Ajuntament de seguir apostant per l’educació com una dels grans prioritats” i “per l’escola inclusiva, perquè tots i totes tenim capacitats diverses que cal descobrir i potenciar”. També ha posat en valor aquest programa que “permet encarrilar l’itinerari formatiu d’una part de l’alumnat que, per diferents raons, pot travessar moments de desmotivació”, raó per la qual els ha encoratjat a “seguir confiant en les vostres possibilitats per seguir lluitant”.

Per a Anabel Rodríguez, inspectora d’educació dels Serveis Territorials al Baix Llobregat, “el projecte esdevé un forma d’assolir les competències educatives en l’àmbit laboral” i ha defensat l’escola inclusiva perquè “tots tenim una talent, només cal descobrir-lo i potenciar-lo amb esforç”.

En l’acte d’entrega de diplomes hi havia representants tant dels centres educatius on pertanyen aquests joves com de les empreses que han col·laborat en aquest projecte i on els alumnes han desenvolupat les seves pràctiques. Des del col·legi San Pedro, Verónica Casulleras, ha defensat “la necessitat d’adaptar l’aprenentatge a cada alumne de manera flexible, centrant l’energia en reforçar les seves capacitats aparcant les mancances”.

Santi Tienda, responsable de Susa Gestió, com a empresa col·laboradora, ha aconsellat als joves que “per aconseguir els objectiu cal treball i esforç, perquè res és fàcil en aquesta vida”.

Per a l’alumnat també ha resultat una experiència enriquidora. Carla Rosado, de la SAFA, que ha fet l’estada l’escola d’educació especial Maria Felip, assegura que ha après “a confiar en ella, a millorar com a persona i a no rendir-se”, mentre que Javier Ibáñez, del col·legi Immaculada Concepció, assegura que, entre d’altres coses, ha après a “ser més responsable” .