45 colles a la Trobada Nacional de Gavà
Prop d'un milers de bastoners i bastoneres van participar de la festa

Prop d’un miler bastoners i bastoneres de 45 colles d’arreu de Catalunya van participar, aquest dissabte, en la 44ª Trobada Nacional de Ball de Bastons de la qual Gavà n’ha estat seu aquest 2019. La festa va arrencar a les 17.30 hores i es va estructurar en tres itineraris. Un grup va sortir de la plaça Catalunya i va passar pels carrers Sant Lluís, Colomeres i carrer el Centre. El segon va partir de la plaça de Batista i Roca i va passar per la Rambla, Màrtirs del Setge del 1714 i el carrer Sant Pere. El darrer grup va començar a la confluència de la Rambla amb la carretera Santa Creu de Calafell i es va dirigir als carrer Artur Costa, Mossèn Cinto Verdaguer, Generalitat, Passeig Maragall i carrer Sant Pere.

Tots tres però, van acabar pels volts de les 20 hores a la plaça de Jaume Balmes amb el lliurament d’uns obsequis de record creats per al companyia Roca i amb diverses danses. L’Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria, d’Andorra, que per primera vegada participava en aquest esdeveniment nacional, va ballar la Cucafera i, tots plegats, van participar de la coreografia creada per Roba Estesa, per reivindicar la igualtat entre homes i dones.

En aquest sentit, una nena bastonera de la colla gavanenca va ser l’encarregada de llegir un manifest “contra les actituds masclistes assegurant que “l’entorn bastoner, a més de promoure la cultura popular, cal que eduqui en els valors de la igualat i la diversitat”, per això reivindiquen “el ball de bastons lliure de sexisme i patriarcat on totes hi puguem participar sense por, ni vergonya”. El text exposa “el compromís en la lluita contra qualsevol discriminació”, raó per la qual proposen que “s’obri un debat per reflexionar si, dins el món bastoner, encara que sigui de manera involuntària es manté el model patriarcal, ja sigui en els rols, el llenguatge o el propi vestuari”.

El president dels Bastoners de Gavà, Benet Castillejo, va expressar la seva “gran satisfacció i alegria per haver pogut viure aquesta gran festa a la nostra ciutati va agrair “la participació de totes les colles”. El tinent d’alcalde de l’àmbit de Benestar, Acció Social i Ciutat Educadora, German Barrena, va assegurar que “per Gavà esdevé un gran orgull acollir aquest esdeveniment i després d’agrair a bastoner i voluntaris “la seva feina, esforç i implicació” va convidar totes les colles a “seguir gaudint de la ciutat des de totes les vessants, ja siguin els atractius naturals, culturals i comercials”.

Adrià Ortiz, president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, va posar en valor “l’empenta de la colla de Gavà, que amb només 10 anys d’història ha demostrat la seva capacitat per organitzar-se, la qual cosa posa de manifest la bona salut del ball de bastons”.

D’altra banda, es va anunciar que la trobada de l’any vinent es farà al maig a l’Arboç.

Tot seguit, la festa es va traslladar a la plaça Francesc Macià amb altres activitats de caire popular, un sopar a base de paella i música i ball amb el grup Allioli.