pressupostos
Presentació dels pressupostos pel 2019

El pressupost de l’Ajuntament de Gavà per a 2019 registra un augment del 9% i se situa en 50.318.656,82 euros. Es tracta del darrer pressupost del present mandat, i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, posa en valor aquesta dada en recordar que “en aquest mandat hem complert la majoria de compromisos que vam marcar en el nostre programa i en el nostre pacte de govern amb els nostres socis”. Per tant, aquest “no deixa de ser el pressupost del 2019 però és també el pressupost d’un any de final de mandat que acaba projectes importants o, si no és així, continua amb la línia de l’execució dels projectes amb caràcter plurianual”.

El projecte de pressupost per l’any vinent “continua garantint que podem complir els nostres objectius i que tenim els recursos necessaris per assumir les necessitats dels gavanencs, posant com a prioritat essencial garantir la qualitat de vida de les persones”. En relació a aquesta línia d’acció, Sánchez destaca l’increment del 18% en l’apartat de Serveis a les Persones, “un dels capítols amb més pes pressupostari i una de les partides que experimenta un increment més important”, així com també la partida de manteniment de ciutat.

Són, de fet, els dos capítols on es destinen més diners, amb un 30% i un 25% respectivament. Les següents partides en ordre d’importància són la de serveis generals, amb el 17% del pressupost; la partida de prevenció i seguretat ciutadana, que suposa el 9%; la de promoció econòmica, ocupació i foment econòmic, que representa el 5% del pressupost; i finalment es destina un 4% al capítol urbanístic.

Com a exemple d’aquesta línia d’acció cal destacar la reserva d’una primera partida d’1,2 milions d’euros per a la construcció de la primera escola bressol municipal. L’equipament estarà ubicat al carrer de la Llenya, al barri de les Bòbiles, concretament als baixos de l’edifici d’habitatge dotacional que també acull la comissaria de la Policia Municipal. En els pròxims mesos es procedirà a la redacció del projecte i a la definició del model de gestió, que sempre garantirà la tutela municipal. Es preveu que les obres comencin al tercer trimestre de 2019 i que l’escola bressol iniciï l’activitat el curs 2020-21 amb dues línies.

L’alcaldessa de Gavà ha recordat que “aquest és un compromís que vam adquirir quan vam començar a construir l’habitatge dotacional de Les Bòbiles, però el projecte es va aturar amb la crisi i amb la retirada de l’ajut previst de la Generalitat”. Ara però, i gràcies a que “hem estat capaços de generar ingressos propis, consignem aquests 1,2 milions per fer realitat la primera escola bressol municipal perquè som conscients que aquesta continua sent una necessitat”.

Un dels aspectes més destacats dels pressupostos és que es destina un 10% per a la reducció del deute, que passarà dels 637 euros per habitant en 2017 a 514,38 euros a finals de 2019, és a dir, baixarà de 26,6 milions de deute en 2018 a 23,9 milions. La ràtio d’endeutament passa així del 50,80% l’any 2017 al 49,72% l’any 2019, molt lluny del límit de 110% que marca la Llei d’Hisendes Locals.

El pressupost es sotmet a la seva aprovació en el Ple Municipal d’avui dijous 25 d’octubre. Els comptes de l’equip de govern “compten amb el suport de diferents formacions polítiques”, tal i com ha destacat Raquel Sánchez. Això prova que “els pressupostos s’han sotmès a la negociació política i a la cerca d’acords i de punts de trobada amb les diferents formacions polítiques, i per nosaltres això és molt important ja que, tot i que som un govern majoritari, des del primer dia vam dir que intentaríem buscar el diàleg amb les altres forces polítiques, i és el que hem fet durant aquest mandat ja que en els diversos pressupostos que s’han presentat hem estat sempre capaços d’aconseguir posicionaments positius de diverses formacions”.

L’alcaldessa agraeix aquesta “alçada de mires” ja que “com a govern municipal treballem per millorar les condicions de vida dels gavanencs, i sempre hem volgut ser capaços d’incorporar perspectives diferents des d’altres formacions ja que sempre és positiu incorporar aquestes altres mirades de forces que estic segura que també volen el millor per aquesta ciutat”.

La ciutadania tindrà al seu abast tota la informació pressupostaria a la web de pressupostos transparents (pressupost.gavaciutat.cat), que detalla la informació de manera interactiva i pedagògica i exposa perquè aquesta informació és d’interès ciutadà.