Canvi de marxa
Uns 500 estudiants gavanencs participen en l’activitat Canvi de marxa

Uns 500 estudiants gavanencs d’entre 14 i 18 anys han pres part aquest matí a l’Espai Maragall de l’activitat “Canvi de marxa”. La iniciativa està impulsada pel la fundació privada sense ànim de lucre Mutual de Conductors amb el suport del Servei Català de Trànsit i la col·laboració de la Policia Municipal i l’Ajuntament de Gavà. L’objectiu, ben senzill: conscienciar els joves d’aquestes edats, que estan a punt de treure’s el permís de conduir, sobre les causes i les conseqüències dels accidents de trànsit i fomentar així conductes responsables i d’autoprotecció en aquest tram d’edat.

L’activitat, que ja fa quatre anys que s’organitza a Gavà amb caràcter anual, ha consistit com és habitual en una representació teatral d’una situació en la qual es produeix un accident de trànsit. A la representació s’han intercalat vídeos informatius i també testimonis reals dels cossos d’emergència que s’ocupen de la gestió més immediata de l’accident així com de víctimes i familiars. Entre d’altres, han sortit a l’escenari un policia municipal, un bomber i un tècnic d’ambulància, cadascun dels quals ha explicat la seva participació personal en un accident greu de trànsit.

Fins a l’Espai Maragall s’hi ha atansat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ha destacat la importància de portar a terme aquesta iniciativa “per tal que els joves vegin les conseqüències dels accidents de trànsit i la responsabilitat que suposa el fet de la conducció”.

L’alcaldessa ha posat en valor també el fet que els joves “vegin en primera persona a gent que ha patit accidents i la importància de les actuacions dels cossos de seguretat ciutadana, crec que així es transmet un missatge en el sentit que s’ha de ser responsable, que ens hi juguem molt quan agafem un cotxe o una moto, i han d’assumir que la vida pot canviar en un segon”.

“Canvi de marxa” va començar l’any 2010 d’una manera molt modesta, amb només 6 sessions aquell primer any. Actualment la fundació porta a terme entre 33 i 34 sessions anuals per tot Catalunya, el que implica que entre 10.000 i 11.000 joves passen per aquesta experiència. Al portaveu del Patronat de la Fundació Mutual de Conductors, Josep Maria Ambròs, li costa definir si realment aquesta activitat ha contribuït de manera significativa a una reducció dels accidents de trànsit entre els joves ja que “és molt complicat des del punt de vista dels accidents i la mortalitat però s’ha de continuar insistint, però respecte a la conscienciació dels joves quan veuen aquesta activitat disposem d’enquestes en les que el 95% dels joves admeten sentir-se impactats pel muntatge, i el 63% diuen que canviaran la seva actitud respecte el que tenien pensat de cara a la conducció, així que esperem que el missatge se’l hi quedi gravat”.