barri Ausiàs March
El concert dels Cash Caravan, un dels plats forts de la festa de 51è aniversari del barri Ausiàs March

El barri Ausiàs March està de festa. El proper cap de setmana, dies 3 i 4 de desembre, l’associació de veïns del barri ha preparat un ventall d’activitats per a tots els públics per celebrar el 51è aniversari del barri i de l’entitat. Hi haurà de tot, des de jocs inflables pels més petits fins a una xocolatada popular, tot i que hi ha, això sí, dues activitats estrella: una serà la paella popular del diumenge a les 14:00 hores al carrer Ausiàs March, i l’altra serà el concert dels Cash Caravan al mateix carrer però el dissabte a les 18:00 hores.

És un bon moment, doncs, de mirar enrere per posar en valor la història d’aquest barri. La presidenta de l’Associació Veïnal i Cultural Ausiàs March, Luisa Vázquez, recorda que l’entitat “és l’associació de veïns més antiga de Gavà, i de fet quan es va formar als anys 70 no existia la possibilitat de constituir-se com a associació de veïns perquè en aquella època no estava permès, així que es va formar com una associació de famílies amb l’objectiu de coordinar les reclamacions a la constructora que havia fet els nous pisos que es coneixen com a “pisos Vimo” popularment a Gavà”.

Han passat 51 anys des de llavors, però el barri “segueix estant unit tot i els canvis que ha patit la societat des dels anys 70 del segle passat fins ara, que ens hem tornat tots més individualistes, tanquem la porta de casa i no tenim aquella relació que teníem amb els veïns, tot allò s’ha anat perdent poc a poc i gairebé no hi ha relació entre les persones. Però tot i això, al barri encara perdura aquella ressonància de la unió entre veïns, allà ens coneixem tots, alguns porten tota la vida vivint al barri i fins i tot hi ha gent que ha nascut allà”.

Un dels grans reptes actuals que té el barri és la integració dels nouvinguts: “El més complicat és el respecte pels costums i per la manera de ser de cada ètnia que conviu al barri, perquè hi conviuen diverses i cadascuna té la seva idiosincràsia. Per això aquestes festes són tan importants per nosaltres, perquè fan que la gent baixi al carrer, que els veïns es parlin i mengin junt, i els infants juguin plegats”.

La festa d’aniversari del barri recupera el seu format de dos dies després de la pandèmia, i “hem volgut que a tota hora hi hagi coses diferents per tal que la gent tingui on escollir”. De totes aquestes activitats, com dèiem abans, n’hi haurà dues força destacades. Una és el concert dissabte dels Cash Caravan, un grup musical “que gairebé va néixer al barri i que són magnífics, són els nostres clàssics de les festes, els hi encanta venir a tocar al nostre aniversari i a nosaltres ens agrada moltíssim sentir-los, els comences a sentir i comences a ballar, no ho pots evitar”.

L’altra activitat estrella serà la paellada popular del diumenge, que “és la gran tradició de les nostres festes, ve moltíssima gent i és habitual quedar-nos sense tiquets”. Per tant, compte qui vulgui anar perquè aquesta informació és important: els tiquets es poden comprar a l’associació de veïns i al forn de pa del barri que hi ha al carrer Apel·les Mestres. Costen 5 euros pels socis i 6 pels no socis, i inclou la paella, la beguda, el pa i les postres.