54,5 milions de pressupost municipal per al 2020
Sánchez i Tort durant la roda de premsa de presentació del pressupost.

El pressupost de l’Ajuntament de Gavà, que aquesta tarda es debatrà i votarà en el Ple Extraordinari, presenta, per al 2020, un total de 54,5 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 8,24% respecte al del 2019. L’alcaldessa Raquel Sánchez assegura que “són uns comptes equilibrats i sensibles en els àmbits social i mediambiental, que responen ales necessitats de la gent i, a la vegada, dibuixen la línia d’actuació del mandat per seguir construint el model de ciutat pel qual apostem”.

Sánchez destaca també que “s’ha vetllat per mantenir una fiscalitat moderada i s’ha alleugerit la càrrega financera amb un deute que avui és del 38%, molt allunyat del màxim del 110% que marca la llei, la qual cosa és fruit de la bona gestió econòmica feta pel govern de la ciutat en els darrers anys”.

Prioritats i projectes

Territori, medi ambient i transició ecològica

Aquest àmbit gestionarà 1.699.176,46€ per impulsar actuacions que, segons ha explicat l’Alcaldessa, “ens permetrà avançar a cap a un model més sostenible, fixant com a prioritats l’accés a l’habitatge assequible de lloguer i venda, a través dels plans de Ponent i del Sector Roca, i la creació d’ocupació de qualitat amb l’Espai Productiu dels Joncs, la mobilitat sostenible amb millores en el transport públic, la promoció en l’ús de la bicicleta i la posada en marxa de la línia d’altes prestacions Metrobus un cop finalitzi la reforma de la C-245”.

En aquest apartat també s’impulsaran plans de desenvolupament sostenible com el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i d’Adaptació al Canvi Climàtic que permetin reduir els gasos d’efecte hivernacle.

Estratègia econòmica, treball i promoció de la ciutat

Aquest àmbit incrementa en un 13,41% el seu pressupost, destinant una partida de 2,386.051,98€ per fomentar l’ocupació de qualitat, l’acompanyament a les persones que busquen feina, l’impuls de l’emprenedoria i el suport al teixit productiu existent a través del Centre de Suport a l’Empresa i al Centre de Serveis Rosa de Luxemburg.

També se seguirà apostant per l’economia circular de la qual, l’alcaldessa, ha assenyalat “Gavà n’és un referent, especialment en el vector aigua” i per la Unió de Cooperadors que, segons Sánchez, “més enllà, de recuperar arquitectònicament un edifici històric, ens permetrà impulsar activitats relacionades amb la nova economia social i solidària”.

El pressupost destinat a projectes d’estratègia econòmica també contempla el Gavius, amb una aportació de 4,2 milions per part de la Unió Europea que permetrà, segons ha explicat el tinent d’alcalde de Nova Governança i Serveis Generals, Jordi Tort, “fer un pas més en els serveis de proximitat adreçats a la ciutadania aplicant la intel·ligència artificial en l’administració local. Concretament es crearà un assistent virtual pilot que ajudarà a desenvolupar un sistema més efectiu per al distribució d’ajudes socials”.

Raquel Sánchez.

Benestar, Acció Social i Ciutat Educadora

La despesa més important es destina a aquest àmbit amb 6.588.260€, el que suposa un 11% del global. D’aquesta manera, segons Raquel Sánchez, “garantirem l’atenció a les persones cobrint les necessitats de les famílies més vulnerables”.

Esports, educació i inclusió social

Es destinaran 2 milions d’euros per seguir modernitzant els equipaments esportius i per començar a desenvolupar la ciutat esportiva de Can torelló que comportarà la construcció d’una piscina descoberta, un nou pavelló i la millora dels camps actuals

En Educació se seguirà treballant amb el PEC i cal destacar la posada en marxa del que esdevindrà la primera escola bressol municipal, la consolidació de la Xarxa de Transicions Escola-Treball i del’Escola de Família.

Per un Gavà més inclusiu s’implementaran les accions del Pla local per a les persones amb discapacitat, al Taula de Salut Mental i el suport al Fòrum 3G.

En matèria d’igualtat se seguirà treballant per seguir fent de Gavà una ciutat feminista, amb el SIAD, la lluita contra la prostitució, accions de sensibilització i per defensar les persones LGTBI.

Cal esmentar també la creació del nou departament de Joventut i Drets Humans que, segons ha precisat Sánchez, “permetrà fer visible el compromís municipal en favor de la defensa dels drets humans

Espai públic, Seguretat i convivència

Sota un pressupost de 13.979.966 € es farà:

  • El manteniment de l’espai públic amb la introducció d’un nou model de recollida d’escombraries porta a porta comercial.
  • Via pública amb l’asfaltat de carrers els projecte del Junts Fem Barri i la supressió de barreres arquitectòniques
  • Eficiència energètica amb col·locació de bombetes led en l’enllumenat públic i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els equipaments municipals, entre d’altres mesures que suposaran un estalvi del 6,78%.

Mobilitat, platja, seguretat ciutadana i salut pública

En aquest apartat cal destacar la millora i ampliació dels punts de càrrega per a vehicles elèctrics un Pla Director de la Bicicleta i un nou pla d’usos a la platja amb un nou equipament per a l’Oficina d’Informació Turística i pel servei de la Policia municipal.

També s’incrementa la partida destinada al control de plagues, a la correcta tinença dels animals de companyia i a la OMIC.

Nova Governança i Serveis Generals

Aquest àmbit incrementa en un 6% el pressupost amb l’objectiu, segons ha explicat l’alcaldessa, “de mantenir l’aposta política per a l’impuls de la participació i de la transparència dels projectes de Govern obert”. En aquest apartat es mantindrà el Pla d’Actuacions Municipals i es tirarà endavant la quarta edició del Junts Fem Barri.

També s’avançarà en l’administració electrònica amb la posada en marxa d’un nou gestor d’expedients, es milloraran les plataformes web per tal que siguin més intel·ligibles i es faran més visibles les dades del Gavà Obert.