CanSat
Model en 3-D que han preparat els alumnes del Santo Ángel (Imatge: cortesia José Antonio Sánchez)

Sis alumnes del col·legi Santo Ángel han guanyat la fase catalana del projecte CanSat. Aquest és un projecte de l’Agència Espacial Europea dirigit a estudiants i que consisteix en dissenyar, construir i testejar un petit satèl·lit. El treball dels joves gavanencs ha obtingut un 8,32 sobre 8,5 i això els portarà a Granada el proper juliol on participaran en la jornada estatal de llançament.

L’objectiu del projecte, tal i com ens explica José Antonio Sánchez, professor de Tecnologia al Santo Ángel, era “llençar a un quilòmetre d’alçada un petit satèl·lit que càpiga dins d’una llauna de Coca-Cola i que a dins porti diverses missions científiques que permetin recollir dades com ara les de radiació ultraviolada, temperatura, o ozó, entre d’altres”.

La idea que més ha agradat del projecte gavanenc és que “hem proposat buscar vida en altres planetes ja que els nostres petits satèl·lits es podrien llançar en planetes deshabitats per mesurar si hi ha paràmetres compatibles amb la vida humana”. A més, es tractaria d’una missió que “es podria fer per pocs diners ja que una de les condicions del projecte era fer-ho tot amb un pressupost màxim de 500 euros”.

A dins del satèl·lit hi hauria “sensors de diversos tipus i una placa programada”, i a més era obligatori que “les dades es poguessin transmetre a una estació a la Terra, i per tant d’una banda s’han de guardar en una targeta al mateix satèl·lit però al mateix temps s’han de transmetre via ràdio des del satèl·lit mentre està caient a l’estació base”.

Els alumnes del Santo Ángel “han fet tot el desenvolupament del satèl·lit, ho han ideat tot des del principi, i han fet un disseny en impressió 3-D que també ha agradat molt”. Afortunadament, la major part del projecte “ja estava fet quan va començar el confinament el passat mes de març, després només han hagut de terminar petits detalls del projecte”.

Els sis alumnes del Santo Ángel que aniran al llançament de Granada són David Hernando, Arnau Esteller i Gerard López de 2n C, i Javier Puerta, Adrian-Jorge i Iván Rellán de 1r C. CanSat és un dels projectes promoguts a Espanya per l’Oficina Europea de Recursos per a l’Educació Espacial a Espanya (ESERO Spain). La jornada estatal de llançament tindrà lloc els propers dies 15 i 16 de juliol a les instal·lacions del Parque de las Ciencias de Granada.