La 64ª edició de la Fira d’Espàrrecs de Gavà es tanca amb rècord de visitants

La 64a edició de la Fira d’Espàrrecs s’ha tancat amb 35.000 visitants, 700 més respecte l’edició anterior. Per molts d’ells ha estat la primera vegada que coneixien el certamen. Un fet que l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha valorat de forma molt satisfactòria. Per Sánchez “el fet que després de 64 edicions encara hi hagi persones que venen per primera vegada si queden sorpresos de la Fira ens dóna força per continuar treballant per mantenir viva aquesta tradició”.

Enguany el recinte de la Fira s’ ha ampliat la en 2.500 metres quadrats. Així, els diferents expositors del certamen s’han distribuït per una superfície de 22.500 metres quadrats, mantenint el carrer de Sant Pere com a nexe d’unió dels dos espais centrals: el pavelló Jacme March, que ha acollit la Mostra Agrícola i la plaça de Jaume Balmes amb GastroGavà. Raquel Sánchez ha manifestat que “les modificacions introduïdes han estat molt ben valorades i la reubicació del Mercat del Camp ha estat tot un encert”. Prova d’això és que s’han venut 725 kilograms de verdura i 694 manats d’espàrrecs entre verds i blancs.

Sánchez ha agraït la feina feta a totes les persones implicades en l’organització de la Fira, així com la iniciativa de la Montserrat Mestres, impulsora del concurs de paneres
artístiques, que ha fet uns petits obsequis que s’han venut a la Fira els beneficis dels quals es destinaran a una entitat local.
La Mostra Agrícola ha comptat amb 87 participants, 7 més que a l’edició anterior. L’increment més destacat s’ha produït a la modalitat de lots d’espàrrecs passant de 14 a 25. També hi ha hagut un lleuger increment a la categoria de paneres de verdures que ha comptat amb 9 participants mentre que l’any passat van ser 7. Pel que fa a les paneres artístiques de verd han participat 20 i a la categoria de paneres de llavors 33.

Un any més, els pagesos han mostrat orgullosos poder presentar el bo i millor del camp gavanenc i la seva creativitat a l’hora de realitzar les paneres artístiques elaborades amb llavors i verdura fresca, essent l’espàrrec el principal protagonista.

El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, ha destacat l’increment en el nombre de participants a la Mostra Agrícola. Per Pañella “l’esforç dels pagesos fan de la Mostra un esdeveniment únic. Per això la Fira no es pot perdre mai perquè difon uns valors i unes arrels que cal mantenir”.

En aquesta edició els premiats han estat en la categoria de lots d’espàrrecs: Narcís Planas, Joan Codinach i Francisco Margarit han estat els premiats. En la categoria de paneres de qualitat el primer premi ha estat per la família Vives Rosa, el segon per Martí Vives i el tercer Andreu Margarit. En l’apartat de paneres artístiques fetes amb fruita i verdura fresca, el primer premi ha estat atorgat a Carme Roig que ha presentat una figura de grans dimensions d’una noia en un gronxador. El segon premi ha estat per la família Martorell Nalda que ha reproduït els personatges de la pel.lícula de Disney La Bella i la Bèstia. El tercer guardó ha estat per la família Santfeliu Capitán per la recreació d’una furgoneta surfera camí d’una platja. En la categoria de paneres artístiques fetes amb llavors, ha guanyat Mari Carmen Nalda que ha reproduït el quadre d’una figura femenina idíl.lica. El segon premi ha estat per Bruguers Ivern per la reproducció d’un quadre modernista i el tercer premi se l’ha endut Cristina Núñez per la reproducció d’una sala d’estar amb les seves butaques, taula i una làmpada.

Per la seva banda, la Mostra Comercial s’ha ampliat i s’ha redistribuït l’espai. El comerç local s’hi ha instal.lat en una zona de gran afluència de pas de visitants juntament amb els estands de venda directa d’artesania i empreses. També s’ha fet una reubicació i ampliació de l’espai d’automoció que ha permès un flux continu de vianants des de l’eix comercial del carrer Sant Pere. En total en aquesta edició han participat un total de 61 expositors.

La Fira ha comptat amb nombroses activitats organitzades per entitats de la ciutat. Al voltant de la Fira s’organitzen un bon grapat d’activitats per a petits i grans. Les entitats culturals, esportives i educatives de Gavà aboquen esforços i hi participen de manera molt activa ja sigui amb actuacions a l’escenari, exhibicions i organitzant tot tipus de propostes. Les entitats de cultura popular i tradicional també s’han sumat a l’oferta de tallers i jocs destinats als més menuts per gaudir d’una jornada familiar a la Fira.

A més s’han organitzat tallers i activitats infantils on s’ha superat la xifra de nens i nenes participants. En total han estat 4.466 respecte als 3.500 de l’any passat. També ha estat important la participació en l’espai on els cossos de seguretat i emergència han difós la seva tasca així com els materials que fan servir els més petits.

La quarta edició de GastroGavà ha estat tot un èxit. Aquest espai ha ampliat enguany la seva terrassa. 13 restauradors del municipi han ofert 26 degustacions de qualitat, amb espàrrecs de Gavà, productes de l’Horta gavanenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat. Una de les novetats de l’espai gastronòmic ha estat la incorporació d’una Mostra de Vins amb la presència de quatre cellers de la ciutat que han ofert tastos de vins de la terra. Enguany, també s’hi ha pogut degustar l’Espàrrec blanc de Gavà al natural.

Aquest anys s’han venut un total de13.252 degustacions respecte a les 10.900 de l’any passat. Aquesta xifra s’ha repartit entre divendres a la nit amb un total de 1.800, dissabte al matí 3.800 dissabte a la nit 2.400, diumenge al migdia 3.200 i diumenge nit amb 2.052 degustacions.

Enguany, GastroGavà presentava diferents novetats com ara l’ampliació de la terrassa per als clients i la instal.lació d’un escenari amb actuacions musicals i activitats infantils de teatre. D’altra banda, l’elecció de la millor tapa gastronòmica serà escollida per un jurat format per Lourdes López (blog Lou Lou López), Gabriela Berti (Los Foodistas) i Luisa Ramos (Baco y Baco).