7 y medio
Cartell de l'obra de teatre

La Companyia 7 y medio estrena la seva primera obra teatral, “La cantante calva”. L’obra d’Eugène Ionesco és, doncs, la primera que representa aquesta companyia, que és un projecte d’Adisga (Associació de Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Gavà) que integra a persones amb discapacitats diverses.

Adrián Portillo, director de la companyia, ens ha explicat que el grup teatral es va formar “fa un any i mig, el que passa és que ens va agafar pel mig la pandèmia i no havíem pogut estrenar res. El 3 de desembre d l’any passat, coincidint amb el Dia del Discapacitat, vam representar l’escena més icònica d’aquesta obra, i llavors va ser quan vam veure que podíem representar-la sencera, li vam posar nom a la companyia, i vam començar els assaigs”.

Portillo destaca que l’experiència de dirigir aquesta companyia ha estat molt enriquidora: “Jo he après moltíssim perquè he hagut de dirigir des d’un altre lloc, per tal que ells memoritzin una frase s’han de fer altres coses, no és només estudiar-la, s’han de fer coses amb els companys i jo he descobert molts trucs”.

Aquesta és la primera companyia teatral estable que es forma a Adisga, i està integrada evidentment per usuaris d’aquesta associació i altres persones col·laboradores i voluntàries. Cap d’ells tenia experiència prèvia en teatre excepte la Isa, que porta “gairebé 20 anys actuant a la Companyia Eramprunyà, i també porto molts anys com as voluntària a Adisga, així que quan va sorgir l’oportunitat de fer teatre amb els nois no m’ho vaig pensar dues vegades”.

Segons ens explica la Isa, fer teatre amb Adisga i amb la Companyia Eramprunyà “són dues coses totalment diferents, aquí a Adisga vius el moment, assages un dia i a l’altre no saps el que passarà, i tant l’energia com l’alegria que tenen els actors és espectacular, estic encantada de fer teatre amb ells”.

L’obra original tenia menys personatges però, per tal de donar cabuda a tots els integrants d’Adisga que volien participar, Portillo va fer les modificacions necessàries: “Al cap i a la fi és una de les màximes obres del surrealisme, i això em permetia fer una mica el que volgués. Per exemple, he ficat a Isabel Pantoja i no passa res, i també he inventat als fills i als cunyats de la parella protagonista”. A més, “va ser la primera obra que vaig llegir quan vaig començar a estudiar teatre, i per tant és una obra molt especial per a mi”.

Portillo també ha destacat que “és una obra molt diferent del que se sol fer per aquí, i de fet és una obra que s’ha representat molt poques vegades de manera professional a Barcelona, jo crec que perquè és molt complicada i li costa molt trobar el seu públic, el gran públic no la coneix molt”.

L’obra, que s’integra dins del cicle de teatre amateur de Gavà, es podrà veure el diumenge 20 de novembre a partir de les 18:00 hores a l’Espai Maragall. Les entrades estan ja a la venda a un preu de 6 euros i es poden adquirir aquí.