8M
Badia, amb gairebé tot el consistori al costat, ha dirigit unes paraules als assistents

Més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest migdia a la plaça Balmes, davant l’Ajuntament de Gavà, per commemorar el Dia Internacional de les Dones. L’alcaldessa de la ciutat, Gemma Badia, ha dirigit unes paraules als assistents recordant el concepte de sororitat, que és cabdal en el lema escollit enguany pel consistori per reivindicar el 8M.

Badia ha recordat que “des de la sororitat s’engloben gairebé totes les lluites feministes, i és que és aquell sentiment en el que les dones ens unim i ens donen recolzament per tal d’aconseguir trencar les barreres i assolir aquesta igualtat que poc a poc anem fent, però que encara va massa lenta”.

L’alcaldessa ha destacat que “és important que, quan per fi una dona té un lloc de decisió, pugui considerar a la resta de les dones com iguals i capaces de fer el mateix pas que ha fet ella”. I ha estat molt clara quan ha destacat que “si nosaltres no tenim aquesta consciència sorora de cuidar-nos entre nosaltres poca feina podrem fer perquè una dona masclista és un problema. I és un problema greu, perquè en ser dona se li dona una credibilitat que no ha de tenir”.

En canvi, segons ha posat en valor Badia, “hi ha molts homes que són feministes i vull destacar que aquesta lluita feminista no seria possible sense la complicitat dels homes que són feministes i que s’ho creuen”.

Badia estava acompanyada per la pràctica totalitat del consistori, tant membres de l’equip de govern com dels grups de l’oposició. El regidor no adscrit, Miguel Ángel Ibáñez, ha volgut destacar que la sororitat “és important però no ha de ser exclusiva perquè estem deixant fora una part important de la societat que lluita per la igualtat, que són els homes. Els homes hem d’implicar-nos igual que les dones”.

Ibáñez també ha destacat que “estem construint un món digital i, des de l’inici, l’hem de construir de manera igualitària, no ens podem permetre el luxe de construir un món digital basat en l’home o en la dona, ha de ser igualitari des del començament perquè això en futur facilitarà i accelerarà aquesta igualtat”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), ha destacat de la seva banda que “el lema d’aquest any proposat per l’Ajuntament, que menciona la igualtat i la llibertat, ens agrada perquè és el que sempre hem reivindicat els populars, una llibertat i una igualtat real entre homes i dones”. Parés a més no oblida que “a totes les dones que pateixen la violència masclista, el que fa que no puguin aconseguir aquesta llibertat i aquesta igualtat que podrien aconseguir per elles mateixes”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), ha destacat que el seu partit avui “referma el seu compromís de continuar treballant per eliminar les desigualtats entre homes i dones que existeixen en molts àmbits, tant a la vida pública com a la vida privada”. A més, “continuarem treballant per seguir construint municipis feministes on aconseguim eliminar aquestes desigualtats, un camí que vam començar ja fa uns anys i que, si bé és cert que anem avançant, la veritat és que queda encara molt camí per recórrer”.

Miguel Herrera, portaveu de Podemos (PODEMOS), ha volgut destacar que el 8 de març “ha de ser un dia de celebració per totes les victòries aconseguides per les dones en tots aquests anys, però també és una data trista en la que hem de recordar a les víctimes per violència masclista, que a Espanya a data d’avui pugen a gairebé dues desenes”.

Herrera convida a tothom a participar en els actes d’aquest 8M “per poder expressar el rebuig frontal a les violències que s’exerceixen contra les dones, a la manca d’igualtat que hi ha, i sobretot a la manca d’oportunitats, perquè cal recordar que aquesta no és només una lluita per tenir els mateixos drets, sinó per tenir les mateixes oportunitats”.

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Miquel Roselló, ha lamentat que “el món estigui tan poc feminitzat”, i ha assegurat que “la dona té tot el dret del món a estar a la mateixa alçada o per sobre de l’home, i per aconseguir això s’han de fer polítiques valentes des de les administracions, des del govern de la Generalitat i des del govern central”.

Per últim, i segons ha recordat Alba Riba, membre del grup polític del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i regidora de Polítiques d’Igualtat i LGTBI, “som conscients dels avenços que hem aconseguit en tota la lluita feminista, però encara ens queda molt a fer”. Riba ha destacat que “des de l’Ajuntament de Gavà, per aquest motiu, estem aquest any fent una commemoració basada en la sororitat entre les dones, en la unitat de les reivindicacions dels nostres drets, en fer xarxa entre dones i, des del respecte i l’empatia, poder unir esforços per lluitar contra la xacra que és el masclisme”.

Alba ha conclòs advertint que “la lluita feminista està en el centre de les lluites socialistes, sense feminisme no pot haver-hi socialisme, i les dones socialistes estarem sempre al capdavant dels avenços en drets de les dones en la societat”.