Gavà és l’única ciutat de l’Estat espanyol que ha estat escollida com a finalista dels premis European Green Leaf
Gavà és l’única ciutat de l’Estat espanyol que ha estat escollida com a finalista dels premis European Green Leaf

El 9 de setembre es donaran a conèixer els guanyadors del títol European Green Capital i European Green Leaf a Lahti (Finlàndia), la capital verda europea d’enguany. Aquests guardons els atorga la Comissió Europea per reconèixer la tasca de les administracions municipals en la construcció de la resiliència urbana i la sostenibilitat. Una tasca que, com remarca la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea, pren especial rellevància en aquests moments de crisi sanitària, social i econòmica sense precedents.

Gavà és l’única ciutat de l’Estat espanyol que ha estat escollida com a finalista dels premis European Green Leaf per a ciutats entre 10.000 i 100.000 habitants. Competeix amb Bistrița (Romania), Elsinore (Dinamarca), Treviso (Itàlia), Valongo (Portugal) i Winterswijk (Països Baixos).

Les ciutats seleccionades comparteixen el compromís d’afrontar els reptes ambientals i urbans, demostrar que és possible construir espais urbans verds.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, a través de les seves xarxes socials ha assegurat: “El 9 de setembre sabrem si som guanyadors del #EUGreenLeaf, tot i que per a nosaltres ja és un èxit ser finalistes, entre les 6 ciutats europees més compromeses amb la sostenibilitat i el medi ambient. El resultat de les polítiques implementades durant anys”.

Dossier de presentació

El dossier amb què Gavà opta a aquest premi ofereix una visió àmplia i global amb un seguit d’accions i projectes que reflecteixen el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat.

Així, posant èmfasi en l’estructura territorial i els valors naturals, remarca l ́ús sostenible del sòl i els instruments de planificació urbanística i qualitat urbana. En aquest terreny, s’esmenta, entre d’altres, el pla director d’espai públic que s’està aplicant a Gavà Mar, i el Pla de Ponent com a exemple de desenvolupament urbà integrat en l’entorn. Entre els indicadors utilitzats es fa esment del fet que el 99,8% dels habitants de Gavà viu a menys de 300 metres d’una zona verda oberta al públic.

El dossier destaca en un altre dels seus apartats la renovació i millora del sistema de gestió de residus, i l’augment significatiu de la taxa de reciclatge, que ja se situa en el 43% (34% el 2018 quan es va començar a implementar el nou model). En aquest àmbit, els nous passos se situen en el porta a porta comercial i en la construcció de l’Ecopèdia.

D’altra banda, es posa un accent especial en l’aposta de Gavà per convertir-se en una ciutat d’economia circular. Es destaca la participació de la ciutat en les principals xarxes de reflexió i acció, el disseny circular del nou sector d’activitat econòmica dels Joncs o la creació del Hub Eccus d’Economia Circular que lidera Gavà. També té un lloc especial el projecte Gavà Circular impulsat amb Cetaqua i Aigües de Barcelona, i el fet que Gavà va ser la primera ciutat espanyola (i la 30a del món) a adoptar els principis de Water Wise Cities promoguts per l’Associació Internacional de l’Aigua i que comprometen a promoure l’ús racional dels recursos hídrics. Així mateix, es fa esment del Gavà Circular Data Driven, projecte associat a l’Intelligent Cities Challenge

En matèria de canvi climàtic i energia, el dossier recorda que Gavà participa en el projecte Ecoindustria per fomentar les sinergies entre empreses locals per utilitzar els recursos i reduir els costos de producció de manera més eficient, el Pla d’acció d’energia sostenible (PAES) desenvolupat per Gavà i els resultats que està comportant en estalvi i eficiència energètica i ús de les energies renovables, i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (2019- 2030), que descriu una trentena d’accions per prevenir els riscos prioritaris identificats a Gavà.

Pel que fa a mobilitat sostenible, es destaquen les accions de millora del transport públic i renovació de la flota d’autobusos, la priorització de zones per a vianants, el pla director de la bicicleta i els projectes d’ampliació de les vies ciclables, la renovació de la flota municipal amb vehicles elèctric i híbrids o la transformació de la C-245. També es posa un accent especial en el pla de mobilitat sostenible de l’estiu a la zona de Gavà Mar.

Afegir que el jurat dels premis ressalta el Pla d’Innovació i Reactivació Econòmica de Gavà i la seva alineació amb l’Agenda 2030 i els ODS, remarcant la transició ecològica i l’adaptació al canvi climàtic, la naturalització dels espais públics per fer-los més sans, augmentar la qualitat de l’espai urbà i assolir l’objectiu de residus zero el 2030.