A punt per endarrerir el rellotge

Aquest canvi d’hora es produeix l’últim diumenge d’octubre de cada any i forma part de la Directiva Europea 200/84CE que també estableix l’aplicació de l’horari d’estiu a la fi de març. Aquesta normativa és d’obligatòria aplicació en tots els països membres de la UE i té com a objectiu aconseguir un estalvi energètic i aprofitar les hores de llum natural.

La Comissió Europea va realitzar en 2018 una consulta a tots els ciutadans europeus en la qual més del 80% dels 4,6 milions de persones que van participar es van mostrar a favor d’acabar amb els canvis d’hora. Amb aquest resultat, la Comissió va proposar acabar amb aquesta pràctica i que el març de 2019 es produís l’últim canvi d’hora. La falta d’acord entre els estats i d’avaluacions d’impacte ha fet que Europa retardi fins a 2021 la possible anul·lació del canvi horari.

Afecta a la salut?

Que el pròxim 25 d’octubre hi hagi una hora més per dormir, no significa exactament que tothom se senti més descansat l’endemà. Aquest canvi d’hora, que es produeix regularment com a mesura d’estalvi energètic, té, segons alguns estudis científics, “repercussions negatives per a la salut humana”.

Així, a algunes persones els costa adaptar-se. Per tal d’intentar pal·liar aquests símptomes, els experts aconsellen una adaptació progressiva horària els dies previs al canvi. Des de l’Associació per a l’Autocura de la Salut (anefp) ofereixen els següents consells i recomanacions:

  • Establir una rutina de somni, amb un horari més o menys fix per a ficar-se al llit i aixecar-se. Això ajudarà a evitar problemes d’insomni.
  • Per a facilitar l’adaptació a la rutina de somni, evita les migdiades durant les primeres setmanes del nou horari.
  • Mantenir una dieta sana, rica en fruites i verdures, i reduir el consum d’alcohol, cafeïna i altres excitants, especialment a la nit.
  • Aprofitar les hores de llum per a practicar exercici i realitzar activitats a l’aire lliure.
  • Mantenir el cervell actiu mitjançant la lectura, passatemps, jocs de memòria, etc.
  • Avançar l’hora del sopar i prendre aliments lleugers per a evitar digestions pesades que puguin afectar la qualitat del somni.
  • Disminuir l’ús de dispositius mòbils, tauletes i ordinadors abans d’anar a dormir, ja que la llum de la pantalla pot afectar la conciliació del somni.