abocaments
Bárcena (pantalons marrons), aquest matí amb els regidors d'En Comú Podem de Gavà, Viladecans i Castelldefels

En Comú Podem denuncia “els abocaments reiterats que hi ha per part del sobreeixidor de la depuradora de Gavà-Viladecans, abocaments que van a parar al mar i que malmeten tot l’ecosistema de la platja, amb l’afectació corresponent per la qualitat de les aigües i que, entre altres coses, evita que puguem tenir banderes blaves a Viladecans, a banda del fet que aquestes afectacions es donen en un espai protegit”.

Això ho ha assegurat Enric Bárcena, diputat d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya i membre de la Comissió d’Acció Climàtica (CAC) del Parlament, que ha fet aquestes declaracions aquest matí a l’estany de la Murtra acompanyat de regidors del seu partit de Gavà, Viladecans i Castelldefels. Bárcena, per tant, demana que “la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, prengui les mesures necessàries i executi ja les obres que estan previstes al Pla de Conques, unes obres que farien que, quan hi ha episodis de pluja i per tant excés d’aigües a tractar en aquesta depuradora, aquesta instal·lació les pugui retenir en dipòsits. D’aquesta manera es podria gestionar millor aquesta depuració ja que s’evitaria que aquesta aigua es barregi amb aigües brutes i, per tant, no es donarien aquests abocaments que denunciem”.

El diputat ha demanat també “un pla de gestió, compartit amb els pagesos d’aquesta zona protegida de La Murtra, que permeti una millor gestió de l’aigua, eviti inundacions als camps que tenen una afectació econòmica greu en la pagesia, i també preservi la fauna de la llacuna de La Murtra”.

Respecte a les responsabilitats d’aquests abocaments, Bárcena ha deixat clar que “el responsable últim és l’Agència Catalana de l’Aigua, que és l’autoritat sobre el sector del cicle de l’aigua a Catalunya. Això no evita que la gestió a Barcelona estigui cedida a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que al seu torn cedeix la gestió a Aigües de Barcelona, però al final el responsable últim i legal és l’ACA, que és la que ha de prendre les mesures necessàries”.

El diputat insisteix, en aquest sentit, en que “no pot ser que quan hi ha pluges totes les aigües que venen, les de la ciutat i les de la pluja, es barregin i acabin al mar. I és que no només acaben a la platja, un espai protegit, sinó que a més s’aboquen al mar directament, i això és molt greu, de fet és un delicte ecològic”.

abocaments
Aquesta és la depuradora de Gavà-Viladecans, al costat de la llacuna de La Murtra

Miguel Herrera, regidor d’En Comú Podem a Gavà, ha demanat de la seva banda la implicació dels ajuntaments en aquesta qüestió ja que “és un tema que afecta a la salubritat de les persones que van a les nostres platges i també a la pagesia. Per tant, és necessari que els nostres ajuntaments preguin mesures i sobretot que es faci la pressió necessària per tal que l’AMB i fins i tot a la Generalitat forcin a l’ACA a portar a terme aquestes actuacions tan necessàries per tal que acabin aquesta abocaments”.

En aquest sentit, el Grup d’En Comú Podem al Parlament, ha advertit Bárcena, “farà les preguntes necessàries i estarà a sobre del govern per tal que comenci a detallar un calendari per aquestes obres que, precisament, evitarien aquests abocaments d’aigües”.