ACAPS
ACAPS suspèn tant les sessions informatives de Gavà i Viladecans com el viatge de Setmana Santa (Foto: Facebook d'ACAPS)

L’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de Gavà (ACAPS) ha suspès les dues sessions informatives sobre el seu projecte d’acollida “Vacances en pau” que estaven previstes a Gavà i a Viladecans. La de Gavà s’havia de celebrar el proper 27 de març a l’Espai Jove La Casa Gran, i la de Viladecans s’havia de fer el 3 d’abril a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso.

Els motius són obvis, tal i com ens explica el president d’ACAPS Gavà, Franco Sozzi: “Arran de la crisis sanitària del coronavirus ens hem vist obligats a suspendre aquestes sessions ja que estan prohibides les reunions, així que les persones que van venir el 27 de febrer a Gavà i que tenien previst venir el 27 de març per confirmar la seva participació, no podran venir de moment”.

L’entitat tanmateix també ha cancel·lat pel mateix motiu el tradicional viatge que feien cada any “des de fa més de 20” als campaments sahrauís de Tindouf. ACAPS fa dos viatges als campaments, un coincidint amb el Pont de la Puríssima i l’altre, que és el que s’ha suspès, coincidint amb les vacances de Setmana Santa. En aquests viatges, “les famílies que han acollit a un d’aquests nens viatgen allà per conèixer a les famílies dels nens que han acollit durant l’estiu”.

Respecte a “Vacances en pau”, que és el projecte d’acollida de nens sahrauís en els mesos de juliol i agost sota el que s’emmarquen totes aquestes iniciatives, Sozzi encara no pot confirmar si s’haurà de suspendre o no aquest proper estiu: “El Front Polisario encara no ha decidit res, encara no sabem doncs si els nens podran venir, tot dependrà de com evolucioni el virus. En la meva opinió personal, crec que serà molt complicat fer-lo, tant de bo m’equivoqui i si, a finals d’abril s’aixequen les restriccions, encara tindríem dos o tres mesos per organitzar-ho tot i potser es podria fer, però ara mateix no puc dir si es farà o no l’acollida aquest any”.

Sozzi ens ha explicat que la crisi del coronavirus està afectant també als campaments de Tindouf, on “fa una setmana que també estan confinats i no deixen entrar a ningú de fora, han habilitat els hospitals que tenen amb ventiladors i de moment no han tingut cap cas de contagi, al menys que nosaltres sapiguem. En tot cas, com entri el virus als campaments serà un desastre i es propagarà molt ràpidament degut a les seves condicions i les seves tradicions, per exemple mengen amb les mans dels mateixos plats, no tenen aigua potable, i no es renten les mans”.