ACCeDE
L’ONG gavanenca ACCeDE engega una campanya per animar a la gent a fer-se soci

L’ONG gavanenca ACCeDE (Associació Catalana per a la Cooperació, l’Esport, el Desenvolupament i l’Educació) ha engegat una campanya per animar a la gent a fer-se soci de l’entitat. La quota de soci és anual, serveix per tant per cobrir tot l’any 2021, i és de 50 euros. Aquesta no és la primera vegada que posen marxa una iniciativa d’aquest tipus, de fet és la segona, i la intenció és fer-ne una cada any.

Xavi Esteban, president de l’ONG, explica que aquestes campanyes eren un pas lògic atès que “l’ONG va començar impulsada per un grup petit d’unes vuit o nou famílies i amics, però la cosa va créixer i en els darrers anys volíem tenir una estructura d’associació oberta a la participació de tothom. Així que l’any passat, coincidint amb les dates nadalenques, vam obrir la possibilitat a qualsevol persona de participar com a soci de ple dret de l’ONG, el que permet fins i tot prendre part activa en els nostres projectes i viatjar com a cooperant per a conèixer o treballar en els nostres projectes”.

La primera campanya d’aquest tipus que van engegar va aconseguir incrementar el nombre de socis a uns 70 i “l’objectiu d’aquesta segona campanya és poder arribar als 100 socis”. Esteban vol destacar que ser soci d’ACCeDe no només permet a la gent ser solidària sinó que “també ens permet tenir un grup on poder compartir de manera democràtica i transparent el funcionament de l’ONG i on els socis, amb els seus vots a nivell assembleari, puguin formar part de la vida de l’organització i que no sigui només el grup de famílies que la vam iniciar”.

La pandèmia, segons Esteban, no ha afectat molt a l’ONG a nivell d’altes o baixes de socis ja que “la sensació que tenim és que la gent en aquestes situacions es torna més solidària i 50 euros tampoc és una quantitat que resulti excessiva. La gent està intentant ajudar en la mesura de les seves possibilitats perquè tothom entén que la única manera de sortir d’això és fer-ho tots junts, i si aquí ho estem passant mal i veiem gent que ho està passant malament, allà és molt més complicat tot i es fa més necessari que no ens oblidem d’aquella part del món”.

La crisis sanitària, però, sí que ha afectat al funcionament intern de l’entitat: “La pandèmia ens ha obligat a re-imaginar la manera de canalitzar l’ajuda. Afortunadament, l’any 2019 vam constituir una entitat local a Addis Abeba i per tant tenim allà una seu i un equip que ens ha permet, ja que el 2020 no hem pogut viatjar allà, al menys sí enviar recursos tan econòmics com materials, i de fet hem pogut operar més ràpid ja que els nostres recursos han permès a l’equip d’allà treballar amb velocitat en els nostres projectes”.

El president de l’ONG ha destacat que l’aportació dels socis “ens permet bolcar més recursos i ajuda humanitària a Etiòpia on la situació ara és complicada perquè hi ha un petit conflicte al nord que ha provocat el desplaçament d’un grup de refugiats”. Aquest conflicte s’afegeix per descomptat a l’escenari de la pandèmia, que “si ja és difícil aquí allà ho és més, sobretot pel tema de la higiene i de l’accés a material com ara mascaretes”.

De cara a aquest 2020 Esteban admet que la idea és tornar a viatjar ja que el darrer desplaçament va ser el de 2019: “Dos anys sense anar-hi és un problema sobretot perquè hem de renovar acords institucionals amb el govern etíop i amb altres ciutats amb les que col·laborem, i la no renovació d’aquests acords ens dificultaria molt el treball sobre el terreny”. El que sí que potser hauran de canviar és “la fórmula del viatge, que consisteix en anar amb un petit grup de joves gavanencs que volen cooperar, haurem de veure si la situació ens permet tornar a fer-ho d’aquesta manera”.