El govern ha arribat a un acord amb el Ministeri de Transports per a ampliar l’aeroport del Prat amb l’objectiu de convertir-lo en un hub internacional.
Així es preveu l’allargament de la tercera pista i la construcció d’una terminal satèl·lit, amb una inversió total de i 1.700 milions d’euros i no especifica com afectarà l’ampliació el delta del Llobregat.
El Govern considera que, una vegada es recuperi l’activitat habitual d’abans de la pandèmia de la COVID-19, cal que l’aeroport de Barcelona operi amb puntualitat i amb capacitat per a vols intercontinentals, sense incrementar en cap cas l’impacte acústic sobre les poblacions del seu entorn. Aquest fet implica superar la capacitat actual de 80 operacions/hora, respectant el límit de 90 operacions/hora de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) vigent, i modificar el camp de vol de la pista curta. Així, la Generalitat ha aconseguit en les converses mantenir el règim de pistes segregades, és a dir, seguir utilitzant la pista llarga per aterratges i la curta per a enlairaments. No obstant, el nou Pla Director haurà de determinar les actuacions concretes per assolir aquest repte, actuacions, però, que hauran de limitar-se a les dimensions i ubicació que redueixin a la mínima expressió qualsevol afectació a entorns mediambientals protegits, especialment la llacuna de la Ricarda, inclosa en la Xarxa Natura 2000.
Una vegada tancat l’acord, el proper pas és l’aprovació per part del govern espanyol del nou DORA 2022-2026, abans del 30 de setembre, que regula les tarifes dels aeroports d’AENA en base al pla d’inversions previst per aquest període. Després, l’Estat redactarà el nou Pla Director. Serà en aquesta fase quan es definirà la proposta concreta d’ampliació del camp de vol i de la resta d’inversions. Si aquesta proposta de Pla Director afecta els espais inclosos a la Xarxa Natura 2000, caldria impulsar una consulta prèvia a la UE per validar la possibilitat d’aquesta afectació. Aquesta consulta s’ha de dur a terme en el tràmit d’elaboració del Pla Director i sempre abans de la seva aprovació per part del govern de l’Estat.
L’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha destacat, a través del seu compte a twitter, que l’acord incorpora “les pistes segregades”.
Y con pistas segregadas. ? https://t.co/MmJhmqjIvw
— Gemma Badia /❤️ (@gebadia) August 2, 2021
En la reunió entre tots dos governs, també s’ha acordat el desenvolupament de les estacions d’alta velocitat de Girona i de Reus, que donaran servei als aeroports respectius.
L’ampliació també implicarà que es creïn 83.000 llocs de treball directes i 365.000 en total.