Acte Llei Referèndum

Gavà ha estat l’escenari, aquest dijous al vespre, d’un dels nombrosos i diversos actes de divulgació del referèndum de l’1 d’octubre que, aquests dies, s’estan portant a terme arreu de Catalunya. L’encarregada de fer-ho a la nostra ciutat ha estat la diputada al Parlament de Junt pel Sí Teresa Vallverdú. Ho ha fet en una xerrada de petit format a la plaça Josep Tarradellas, convidada per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i La Mata de Jonc. En la seva intervenció Vallverdú ha fet saber que “la Llei del Referèndum, que s’aprovarà en les properes setmanes, permetrà la votació de l’1 de d’octubre amb les mateixes garanties democràtiques que qualsevol altra cita electoral i amb d’altres d’afegides”.

Garanties democràtiques

Segons Teresa Vallverdú, “els dos elements essencials per vetllar per la transparència del procés són, per una banda, la creació d’una sindicatura electoral formada per juristes i politòlegs que actuaran com si fos la Junta electoral, és a dir, com el màxim òrgan de validació i de manera independent. D’altra banda, es constituirà una missió internacional integrada per observadors de prestigi d’altres països que vetllaran perquè, no només el dia del referèndum, sinó durant tota la campanya, tot plegat es faci seguint els màxims estàndards de qualitat democràtica”.

La diputada subratlla que “tot serà idèntic a la resta d’eleccions celebrades a Catalunya en els darrers 30 anys. Per tant, cada ciutadà rebrà una targeta censal on se li comunicarà on votar i, en els dies previs, es triarà per sorteig entre tot l’electorat qui haurà d’acudir com a membre de les meses amb caràcter obligatori, com s’ha fet sempre”.Pel que fa a la tasca dels funcionaris, de la qual tant se n’ha parlat, Vallverdú ha precisat que “aquell dia, treballar serà una decisió voluntària” i ha assegurat que “els cossos de seguretat sí que vetllaran perquè tot transcorri amb normalitat”. També ha dit que “el referèndum es podrà portar a terme, tot i que molts ajuntaments no col·laborin cedint els seus locals, perquè la Generalitat en disposa de propis on fer-ho possible”.

Durant la xerrada s’ha destacat que “el resultat de la votació serà vinculant. En cas que surti sí, el Parlament celebrarà un ple, en 48 hores, per declarar de manera immediata la independència, i entrarà en vigor la Llei de Transitorietat Jurídica abans no s’aprovi la Constitució Catalana”.