Activat el dispositiu per prevenir incendis
Activat el dispositiu per prevenir incendis

Fins a principis de setembre, entra en funcionament el dispositiu de vigilància activa de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, coordinat des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Aquest dispositiu funciona cada dia de la setmana en horari de matí i tarda. La seva principal actuació és la vigilància activa del territori amb la funció d’alertar el més aviat possible d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació de manera ràpida. El dispositiu operatiu està format per 13 torres de guaita, 1 equip de suport mòbil que patrulla per la xarxa de camins, el cos de guardes del Parc i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc.

Enguany s’ha actualitzat el protocol d’actuació en situació de risc alt o extrem d’incendi forestal. Aquesta revisió ha implicat un important treball de planificació, amb la realització d’un estudi de mobilitat per a la detecció i validació dels principals accessos al Parc Natural.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fa una crida a la ciutadania perquè mantingui una actitud d’extrema prudència davant l’augment de risc d’incendi provocat per la sequera que afecta els boscos.

La situació de sequera  i el previsible augment de les temperatures, que es produirà durant els propers mesos d’estiu, fan necessari que els ciutadans estiguin especialment atents, que evitin qualsevol actuació que agreugi el risc d’incendi i que alertin amb rapidesa al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum.

Es recorda especialment que està prohibit llençar burilles, tant caminant com des del vehicle, fer foc als espais forestals, així com la utilització de bufadors o aparells similars en obres que es duen a terme al voltant de les carreteres que travessen espais forestals. A més, en les dates al voltant de la revetlla de Sant Joan, es reitera la prohibició de llençar petards i altres focs d’artifici a menys de 500 metres de les zones forestals.