drets humans

Aquest matí ha passat per Gavà la gira de primavera del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, que arriba ja a la 14a edició. El projecte està coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, amb la participació de 29 municipis, entre ells Gavà, que lluiten per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans arreu del món i denunciar la persecució que pateixen. Avui tres d’aquestes activistes han parlat a estudiants de 3r d’ESO i batxillerat sobre la situació als seus respectius territoris, l’Afganistan, Israel i Palestina. Abans, dues d’elles han estat rebudes a l’Ajuntament per l’alcaldessa Gemma Badia, que ha destacat que “la tasca de conscienciació és bàsica per tal que sapiguem també, per comparació, com d’agraïts hem d’estar de la situació que tenim aquí, tot i que encara quedi camí per fer. Per una altra banda, ser conscients de quin és el drama que s’està vivint en altres llocs, com l’Afganistan o la guerra entre Israel i Palestina”.

drets humans

La Karima Shujuzada és una de les activistes que ha format part de la taula rodona a l’Espai Maragall. Aquesta periodista defensora dels drets de les persones refugiades, com ella, ha parlat de la difícil situació que viu l’Afganistan sota el règim talibà, sobretot les dones: “Al meu país ara estem al segle I, les dones no tenen cap dret; no poden anar a l’escola, ni treballar, ni anar al parc o escollir la seva pròpia roba. L’únic que puc fer en aquests moments és parlar de quina és la situació perquè altres persones la coneguin i puguin fer alguna cosa per les dones i nenes de l’Afganistan, i pels homes, que també pateixen privació de drets. Ara mateix el meu país és una presó amb 35 milions de persones, i tot el món està en silenci”.

L’Iris Gur i la Mai Shanin, aquesta darrera des de Cisjordània per videoconferència, han donat a conèixer la seva tasca dins l’ONG “Combatents per la pau”, que aplega exmembres de l’exèrcit d’Israel i excombatents palestins amb l’objectiu de posar fi a l’ocupació i assolir la pau. La palestina Mai Shanin ha explicat, entre altres coses, com va canviar l’estratègia de violència per un altre poderós mitjà com la paraula. La israeliana Iris Gur creu que “el fet que els alumnes vegin com treballem juntes i com exercim conjuntament aquesta resistència no violenta a l’ocupació, dona una esperança i un exemple d’allò que s’hauria de fer a la nostra regió”. També ha destacat que els i les joves “han fet preguntes molt intel·ligents, que han demostrat que entenen la complexitat de la situació i també la perspectiva internacional del conflicte”.

Tal com ha manifestat Gemma Badia a la recepció, “l’edat dels i les alumnes que avui assistiran a la taula rodona, entre 14 i 17 anys, és adequada per saber, quan després mirin els mitjans de comunicació, què és el que de veritat s’està dient i el que no s’està dient. Per tant, és molt important que tinguem aquest tipus d’activitats”. Al Maragall hi han assistit alumnes de 3r d’ESO dels col·legis Santo Ángel i Sagrat Cor, així com nois i noies de batxillerat de l’institut Bruguers.