Activitat a Gavà per celebra el Dia Mundial de a Biodiversitat
Activitat a Gavà per celebra el Dia Mundial de a Biodiversitat

Ecologistes en Acció ha preparat una activitat a Gavà per aquest dissabte amb l’objectiu de commemorar el Dia Mundial de la Biodiversitat. Tot i que no s’han volgut desvetllar detalls de l’activitat, sí el porteu de l’entitat a la comarca, Jaume Grau, sí que ha concretat que “el punt de trobada serà a les 10.30 hores, a les portes de la Nova Piscina Diagonal”, i que es demana als assistents que “vinguin vestits de color negre, com a símbol de la greu problemàtica ecològica que patim a nivell global”.

Es tracta, segons Grau, deconscienciar al món sobre la importància de protegir els recursos biològics i la biodiversitat global que conforma la nostra naturalesa: no sols les diferents espècies de plantes, animals o microorganismes que existeixen, sinó també les diversitats genètiques dins de cadascuna d’elles, així com l’enorme varietat d’ecosistemes que formen el nostre planeta”.

La pèrdua de biodiversitat és un dels problemes mediambientals més greus que tenim avui en dia. La biodiversitat, també anomenada diversitat biològica, fa referència al conjunt d’éssers vius que viuen en un ecosistema. Així mateix, té en compte la variabilitat genètica dels éssers vius. La pèrdua de biodiversitat comporta la desaparició d’espècies. Malauradament, aquest procés és irreversible: quan s’extingeix una espècie, ja no es pot tornar a recuperar

Actualment, a la Terra s’han descrit gairebé un milió i mig d’espècies. Tot i que semblen moltes, s’estima que en deuen quedar uns quants milions més per descobrir, i en el passat se’n van extingir moltes més.

El planeta afronta ara la sisena extinció deguda a la contaminació i la destrucció dels seus hàbitats per part de l’humà. Una altra causa important de la desaparició d’espècies és la introducció d’espècies exòtiques en nous territoris que desplacen les autòctones. I, finalment, la tercera causa és la caça i l’explotació indiscriminada que està fent l’home, per interès comercial o per oci.

Principalment, la pèrdua de biodiversitat comporta un desequilibri de l’ecosistema natural. Si desapareix una espècie, es desajusta tot el sistema i les interaccions entre espècies s’han de restablir.

Segons Grau, “la crisi en la diversitat biològica es tan important com la climàtica i només es podria redreçar si els govern s’impliquessin més en la creació d’espais protegits (com ara reserves naturals, parcs zoològics, jardins botànics, etc.) i fomentessin els programes de recuperació d’espècies amenaçades, de restauració d’hàbitats naturals, de reintroducció d’espècies autòctones i de regulació del comerç d’espècies es podrien salvar moltes espècies”.