Els alcaldes i alcaldesses dels municipis metropolitans pel període 2019-2023el
Els alcaldes i alcaldesses dels municipis metropolitans pel període 2019-2023

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat reelegida aquest matí presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb 76 vots a favor (PSC, ERC, CatEn Comú i JxCat) i 8 en blanc al ple de constitució del Consell Metropolità.

Colau ha estat escollida per al càrrec -que sempre ha ocupat l’alcalde de la capital catalana- després de l’acord de govern per al mandat 2019-2013 a l’AMB signat pels grups metropolitans de PSC-CP, En comú Guanyem (ECG), ERC-AM i JxCat. En el mandat anterior hi havia un tripartit d’esquerres.

Abans de l’elecció de la presidenta tots els consellers i conselleres han promés el càrrec com ha estat el cas de l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez i de la tinenta d’alcalde, Rosa Maria Fernández Labella.

El conseller Joaquim Forn, regidor de JXC que no ha pogut assistir perquè el Suprem li ha denegat el permís, ha estat un dels protagonistes de ple constitutiu. En el seu lloc s’ha col·locat un llaç groc per recordar-lo i demanar el seu alliberament. Ada Colau ha denunciat aquesta “anomalia” que, diu, no es pot normalitzar.

Colau en la seva intervenció ja com a presidenta de l’AMB, ha assegurat que és “un honor” tornar a presidir aquesta institució i que aquest nou mandat que ha començat “no parteix de zero” perquè entre el 2015 i el 2019 s’ha fet “molta feina en un context difícil”.

Sobre els nous reptes que ha d’afrontar la institució, Ada Colau ha remarcat la mobilitat, la lluita contra la contaminació, i la crisi climàtica i lhabitatge assequible.

El Consell Metropolità, format per 90 membres, compta amb 43 del PSC-CP, 16 d’ECG, 15 d’ERC-AM, 8 de JxCat, 2 de Cs, 1 del PP, i també representants de formacions que només van concórrer en un municipi , amb dos de BCN Canvi, un Guanyem Badalona en comú, un altre d’Ara Decidim Ripollet i un altre de CAT Torrelles.

Segons l’acord a quatre bandes la Junta de Govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona estarà formada per 17 membres: Presidenta: Ada Colau (BComú); Vicepresident executiu: Antonio Balmón (PSC), alcalde de Cornellà de Llobregat; 10 vicepresidents i 5 consellers

Les prioritats de govern passen per la lluita contra les desigualtats socials, la mobilitat sostenible, fer realitat una oferta d’habitatge assequible, mesures per fer front a l’emergència climàtica i el progrés socioeconòmic.

La propera setmana se celebrarà el plenari on es donaran a conèixer els noms que formen part de l’organigrama del nou govern