Festa de la Diversitat

L’Associació de Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Gavà (ADISGA) organitza a l’Espai Maragall el proper divendres, 3 de desembre, la 22ª Festa de la Diversitat. El motiu, com és habitual, és el de celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemora cada any justament el mateix 3 de desembre. Tal i com ens explica Elisabet Sánchez, directora pedagògica d’Adisga, “el dia 3 volem donar visibilitat, com ho hem fet en anys anteriors, a les capacitats artístiques de les persones amb diversitat funcional en diferents modalitats com ara música, ball o teatre”.

Els condicionants de la pandèmia faran, a més, que l’esdeveniment “es retransmeti també per streaming ja que hi ha molta gent que no podrà venir i volem que hi siguin”. A tot això s’hi afegeix que divendres serem a la porta d’inici d’un llarg aqüeducte festiu, i “hi ha entitats que anys anteriors havien vingut de fora i enguany la seva presència es complica, tant per la Covid com perquè molts se’n van a fora de vacances, així que farem una barreja d’audiovisuals i actuacions presencials”.

Entre els col·laboradors en aquest esdeveniment trobem els habituals com ara el Centre Ocupacional Caviga, l’escola Maria Felip, i per descomptat l’Ajuntament de Gavà. Però aquesta no és l’única activitat en la que la gent d’Adisga es troba ara mateix treballant. Sánchez destaca, en aquest sentit, que “la nostra entitat intenta fer arrels en el món associatiu de Gavà, intentem crear xarxes de col·laboració i de connexió, i és que ja ho sabíem abans de la pandèmia, però ara està molt més clar que la força fa la unió i que ens hem d’unir tots per lluitar per les persones que tenen menys possibilitats i més risc de no poder gaudir dels seus drets universals, com en el nostre cas és l’oci”.

Precisament d’aquestes xarxes de relacions és d’on sorgeix una de les propostes que Adisga està portant endavant, “una de les que més il·lusió em fa, i és que hem obert una línia d’intervenció amb infants de 4 a 16 anys, i que ve del casal d’estiu inclusiu que vam fer aquest estiu amb Accede, ja que allà vam entrar en contacte amb diverses famílies que ens van comunicar la dificultat que tenen a Gavà per trobar activitats d’oci per infants amb discapacitat funcional, i també d’aprenentatge, ja que amb infants es treballa de manera diferent que amb adults”.

Sánchez també posa de manifest que “tots els familiars de persones amb discapacitat necessiten un respir de tant en tant, però aquesta necessitat augmenta en el cas dels infants ja que són molt dependents, així que oferir-los un servei on es poden anar unes hores mentre els seus fills estan atesos, i a més aprenent, està tenint molt èxit”.

Tant aquests serveis com la resta dels que ofereix Adisga estan, i això ho deixa molt clar Sánchez, “desenvolupats per professionals remunerats, perquè les tasques amb persones amb discapacitat han de ser portades a terme per professionals preparats”. Tot i això, el voluntariat és una part importantíssima de la feina diària d’Adisga: “Els voluntaris sempre són necessaris, i ara és molt important en aquest apartat un projecte amb el Santo Ángel, la Immaculada i el Calamot que fan una assignatura de servei comunitari. El cert és que molts adolescents que venen, per dir-ho d’alguna manera, obligats per les hores que han de fer en aquesta assignatura, resulta que després es queden, i a més són brutals, són professionals en potencia”.

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat es celebra cada 3 de desembre des de l’any 1992. Aquesta commemoració va ser creada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits del desenvolupament. La 22ª Festa de la Diversitat tindrà lloc divendres, 3 de desembre, a partir de les 18:00 hores a l’Espai Maragall de Gavà. Tot i que és un espectacle d’accés gratuït, degut a la pandèmia l’aforament és limitat i cal reservar l’entrada. Això es pot fer o bé a la web Entrápolis, o bé per WhatsApp en el número 687741231, o bé enviant un correu electrònic a info@adisga.com.