Ahmed Ali visita Gavà

El fotoperiodista egipci, Ahmed Ali ha, ha visitat aquest dijous Gavà per explicar la seva experiència en la lluita contra la vulneració sistemàtica de drets humans al seu país. La xerrada, celebrada a la biblioteca Josep Soler Vidal, forma part del feix d’activitats de la XIV Mostra de Drets Humans GavàMón, que se celebra fins el proper 20 d’octubre, i que inclou diverses iniciatives i accions de reconeixement i sensibilització vers els drets humans.

Ali va explicar que “a finals del mes d’agost del 2014, vaig estar detingut durant cinc dies. Estava treballant en un documental sobre periodistes que havien estat arrestats o havien mort per la repressió policial. Em van arrestar al carrer, al costat de nou companys més, després de cobrir, com a fotoperiodista, el primer aniversari de la matança de la plaça Rabaa al-Adawiya” (perpetrada per militars contra manifestants dels Germans Musulmans el 14 d’agost de 2013 i que es va saldar amb més de 800 morts). Ali explica que el van acusar de “pertànyer al Moviment 6 d’Abril, de manifestar-me sense autorització, d’enfrontar-me a la policia i d’atemorir als ciutadans”

Al cap d’un any i dos mesos, a l’octubre del 2015, es va assabentar que l’havien condemnat a 25 anys de presó. “No em van citar al judici. Tampoc em van comunicar la sentència. Ho vaig saber per casualitat, perquè un advocat amic meu estava aquell dia al jutjat i m’ho va dir. Els meus amics em van recomanar que marxés del país. Jo llavors col·laborava també amb la Comissió Egípcia de Drets i Llibertats”, explica Ahmed Ali.

El jove va estar 2 mesos Uganda i després a Kenya, on va treballar durant tres mesos i deu dies per Amnistia Internacional. Ells el van ajudar a aconseguir un visat a Espanya.

Ali assegura que “Egipte té un règim militar que va fer un cop contra la revolució” i que “Al Sisi és un dels fills polítics de Mubarak amb una repressió encara més ferotge amb noves lleis, com la del terrorisme, que permet a la policia arrestar a molta gent”.

Recordem que fins l’11 d’octubre activistes dels drets humans estan participant en un seguit d’activitats a 15 municipis de Catalunya. Els activistes procedeixen de Palestina, Egipte, Guinea Equatorial, Hondures, Mèxic, Estats Units, Birmània i Espanya i l’objectiu de les activitats és sensibilitzar a la població sobre el paper dels defensors dels drets humans com a persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions d’aquests drets.

Els municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i ampliar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional.