aire condicionat
Termòmetre a la Rambla de Gavà, aquest matí

Aquesta propera nit, exactament a les 00:00 hores de dimecres 10, entrarà en vigor el reial decret-llei 14/2022 del govern espanyol de mesures d’estalvi energètic. Entre aquestes mesures, una de les que ha aixecat més polseguera és l’obligació de posar els aires condicionats en espais refrigerats a no menys de 27 graus de temperatura.

El petit comerç n’és un d’aquests espais afectats per la nova normativa, però hem parlat amb alguns botiguers gavanencs que no veuen aquestes mesures prou clares.

aire condicionat
Belén Allende, a la seva botiga aquest matí

Belén Allende, de Allende los Mares, ens ha explicat que “la meva botiga és de roba sostenible i ecològica, i jo ja intento ser bastant ecològica energèticament parlant. Aquí tinc ventiladors de sostre, aire condicionat i una cortina d’aire a l’entrada, però habitualment només tinc encesos els ventiladors”. Sí que és veritat, ens confessa Allende, que “aquest estiu està sent una mica extrem i he d’encendre l’aire condicionat en alguna ocasió per abaixar una mica la temperatura, però una vegada la baixo ja després tiro només de ventiladors si puc fer-ho”.

Allende creu que unes mesures d’aquest tipus “no es poden imposar d’un dia a l’altre, hi ha moltes botigues que o no tenen porta o no tenen cortina d’aire, així que no sempre és fàcil, especialment si parlem de locals petits que és habitualment on hi ha més problemes d’infraestructures”.

aire condicionat
Josep Manuel Gallardo, treballant aquest matí a la seva botiga

Josep Manuel Gallardo, de 40 per 20 Handbol, creu que “si s’ha d’assumir aquesta mesura, s’assumirà, però crec que no és del tot correcta segons quina sigui la mida de cada botiga o quina sigui la seva il·luminació. Jo aquí a 27 és impossible que tingui l’aire condicionat perquè hauria de començar a apagar llums d’aparadors i de prestatges, el que baixaria el reclam de la botiga. Tot i això, jo vull contribuir amb aquesta mesura i m’adaptaré com pugui”.

Gallardo a més es queixa de que “no ens han consultat res als botiguers, ha estat una mesura unilateral i, com sempre, som els botiguers els que hem d’assumir aquest tipus de mesures”.

aire condicionat
Magda Muñoz ens ensenya el comandament a distància del seu aire condicionat a 27 graus

Precisament la manca d’informació és també un dels punts que ens menciona la Magda Muñoz, de Muñoz i Bruach: “A mi ningú m’ha preguntat res i ens hem trobat la normativa de cop. Estic a dos gremis, el d’armeria i el d’articles de pell, i cap dels dos ens ha informat de res, tot el que sabem o ho hem vist a les notícies o ens ho ha explicat l’associació comercial WOW Gavà”.

A la botiga, tot i aquesta onada de calor que encadenem darrere una altra darrere una altra darrere una altra, ells ja tenen l’aire condicionat a 27 graus “des de la setmana passada per mentalitzar-nos”, però tot i això “crec que és una temperatura errònia, penso que a 25 ja es pot estar bé. S’ha de pensar que els que entren de fora, com que fa molta calor, ja noten el canvi de temperatura, però els que estem a dintre tot el dia no notem aquest confort de refresc”.

Muñoz ens explica que “mirarem de tancar alguns llums, i la porta ja de sempre la tenim tancada per mantenir la temperatura, però crec que tenir la botiga a 27 graus serà complicat perquè aquest any està fent moltíssima calor”.