L'Ajuntament i la Creu Roja promouen la igualtat d'oportunitats de la dona
Sánchez i Lanuza, conversant amb les alumnes del curs

L’Ajuntament de Gavà i Creu Roja Gavà han iniciat un projecte de col·laboració que té com a objectiu promoure la igualtat d’oportunitats de les dones en el mercat laboral. Es tracta de “Ponts cap a l’ocupació. Itineraris per la Igualtat”, una iniciativa adreçada a dones allunyades del mercat laboral que pateixen discriminació múltiple o pertanyen a col·lectius en risc, especialment responsables de famílies monoparentals, víctimes de violència masclista, immigrants i majors de 45 anys.

“Ponts cap a l’Ocupació. Itineraris per la Igualtat” va començar el passat abril amb dones que van accedir-hi per iniciativa pròpia a Creu Roja o bé a través de serveis municipals com ara el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), Serveis Socials, o el Centre de Suport a l’Empresa. Han estat ateses una cinquantena de dones a les quals s’ha fet un seguiment individualitzat.

Aquest mes de juny han començat el primer dels dos mòduls formatius específics previstos, el de neteja hospitalària, hotelera i industrial. Aquest mòdul s’imparteix a les Escoles Núria amb una participació d’11 dones.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i la presidenta de Creu Roja Gavà, Lídia Lanuza, han copsat avui de primera mà les bones perspectives que sobre aquest projecte tenen les dones participants. Una iniciativa que, segons l’alcaldessa, “pretén oferir eines, coneixements i capacitació a les dones que ho tenen més difícil per inserir-se al món laboral”.

Sánchez recorda si bé la taxa d’atur continua sent molt elevada i s’estan generant llocs de feina en el darrer any, aquests no beneficien directament les dones. I és que “sempre hi ha un factor de discriminació per raó de gènere, però si parlem de dones originàries d’altres països, que han patit violència masclista o són caps de famílies monoparentals, encara se sumen moltes més dificultats”. Per tant, amb la posada en marxa d’aquest projecte “pretenem oferir un servei que sigui útil i ajudi aquestes dones a tenir més oportunitats laborals i, en definitiva, a combatre la desigualtat”.

Lídia Lanuza ha destacat de la seva banda que “aquest projecte podrà arribar a més dones degut a que està impulsat per l’Ajuntament de Gavà i la Creu Roja, fins ara hem entrevistat a 50, cadascuna d’elles amb les seves particularitats i situacions, una xifra que supera amb escreix les expectatives inicials”.

El projecte es basa en tres perspectives d’intervenció: gènere, intercultural i competencial. Segons el perfil de cada dona, les accions van dirigides a activar i dotar d’una feina, millorar professionalment, canviar de sector laboral, garantir la permanència en el lloc de treball o progressar professionalment en el mateix sector. Es treballa amb la metodologia d’Itineraris Personalitzats d’Inserció, amb objectius progressius.

A través d’aquest programa, les dones participants es formen en competències bàsiques i coneixements transversals. Se les ofereix atenció personalitzada i també se les ensenyar a treballar en grup, cosa que, segons la presidenta de Creu Roja Gavà, “les ajuda moltíssim perquè moltes d’elles són dones que se senten soles i que tenen baixa autoestima, i per tant compartir aquesta experiència les ajuda a superar-se i a lluitar per assolir els seus objectius”.

El projecte s’allargarà fins a finals d’any i té una dotació econòmica de 36.000 euros, cofinançats a parts iguals entre l’Ajuntament i Creu Roja.