Al general no li agrada tocar el violí

L’escriptor gavanenc Eliseu Massana presentarà el dijous 21 de setembre a la biblioteca Josep Soler Vidal la seva tercera novel·la, Al general no li agrada tocar el violí. El primer que sobta quan es veu la portada del llibre és que l’autor el signa amb un pseudònim, Uesile Anassam, que és òbviament el seu nom i el seu cognom però capgirats. Massana ens ha confessat que “sempre m’ha agradat ser una mica peculiar amb el tema dels noms i el títols, i en aquest cas vaig pensar que capgirant el meu nom es tornava més interessant des del punt de vista comercial. A més, també volia expressar d’aquesta manera que, de vegades, la vida moltes vegades ens presenta les situacions al revés de com les voldríem”.

El rerefons de la novel·la és la Guerra Civil espanyola, que és una qüestió que li interessa: “Crec que no ha passat prou temps per tal que es puguin llegir opinions dels dos bàndols més enllà de les proclames patriòtiques dels guanyadors. Però sí que ha passat prou temps per tal que el poble, sobretot els joves, se’n despreocupin, i de fet la gent gran que sí que la va patir ni tan sols vol parlar-ne. I crec que és bo saber perquè es va arribar a una guerra civil”.

Aquest era, doncs, un objectiu crític de Massana a l’hora de posar-se a escriure aquest llibre: “És una obra per donar a conèixer moltes coses que passaven, que segurament deuen passar en totes les guerres, i que els guanyadors de la contesa no han divulgat mai. En concret, volia explicar determinats fets socials esdevinguts abans, durant i després de la guerra en camps de concentració i postguerra, a fi de fer-los públics i evitar que es perdessin, ja que d’altra manera era molt probable que oficialment es perdessin i que mai veiessin la llum”.

L’escriptor gavanenc, d’altra banda, ha aprofitat aquesta exposició de fets reals per “incloure una petita història de Catalunya que estic segur que molta gent d’aquí desconeix, i en la que explico els motius que es donaven per portar-nos a la confrontació de la Guerra Civil, i sobretot vull donar llum al perquè del comportament dels catalans des de sempre vers la seva relació amb Espanya”.

Per definir el seu llibre, Massana vol posar de manifest que el que explica “va passar, i des d’aquest punt de vista no és ficció tot i que jo ho hagi relatat dins d’un context novel·lat. Per tant, si agafem el terme assaig en la seva accepció d’examinar o investigar, llavors el llibre sí que podríem entendre’l com un assaig”.

Estem, doncs, davant d’una novel·la de ficció que se serveix de fets reals que van passar durant la Guerra Civil espanyola: “Tots els fets que explico van passar, cap d’ells és fruit de la meva imaginació més enllà de la trama per unir-los tots dins d’un relat. Per documentar-me vaig rebre molta informació de diferents fonts, per exemple de la premsa diària, de llibres adients, i fins i tot de persones que em van explicar els fets que narro en la novel·la”.

Massana presentarà Al general no li agrada tocar el violí el proper dijous, 21 de setembre, a partir de les 18:30 hores a la biblioteca Josep Soler Vidal. La novel·la es pot adquirir a Gavà a Pelegrín i a Viladecans a Nou Rals.