Albert Villanueva
Albert Villanueva, després de presentar la seva novel·la a Ràdio Gavà

L’escriptor gavanenc Albert Villanueva presenta a Gavà la seva nova novel·la “Pactos. El primer caso del inspector Pruna”. L’autor mateix ha avançat que la seva intenció és escriure dues històries més d’aquest inspector, tot i que no pot precisar quan sortirien publicades.

La novel·la hauria d’haver sortit al carrer “com a mínim fa un any”, segons Viilanueva, però dos factors l’han endarrerit fins ara. El darrer, i força curiós, ha estat “la manca de paper, igual que la de microxips, que en aquest cas està posant en problemes a les editorials i que ha fet que la novel·la, que estava previst presentar-la fa dos mesos, no s’hagi pogut publicar fins ara”.

Però el principal dels dos factors que ha endarrerit la publicació de la novel·la ha estat, òbviament, la pandèmia: “Jo la vaig començar a escriure a l’estiu de 2019, fins a finals d’aquell any tenia un terç de la novel·la escrita, i quan ens van confinar al març de 2020 vaig pensar que tindria temps d’acabar-la, però al final va resultar que, com a professor que soc, em vaig trobar amb més feina que abans”.

A l’inici del següent curs, el 2020-2021, les coses no van millorar gaire: “Al setembre vam tornar a les classes presencials però quan arribava a casa arribava molt més cansat del normal i m’era impossible crear, no podia seguir les meves rutines creatives, tenia un bloqueig brutal per culpa, suposo, de la fatiga mental i de l’ansietat”.

Al final, quan Villanueva va tornar a agafar la novel·la, la va reescriure sencera passant-la de primera persona a tercera persona, i la va acabar en només tres mesos a l’estiu passat. Respecte a aquesta qüestió del canvi de persona, l’escriptor destaca que el que canvia és “la perspectiva, ja que deixes de ser el narrador omniscient, i això em serveix per veure l’interior del personatge d’una altra manera”.

El protagonisme de Gavà a la novel·la és totalment buscat per Villanueva: “Jo tenia clar quan vaig començar a escriure ficció que volia que a totes les meves obres sortís Gavà, i a més que anessin apareixent moments històrics de la ciutat. En aquesta novel·la, en concret, hi surten les riuades de l’any 1962”.

Per a Villanueva, ubicar a Gavà la trama de les seves novel·les “és una manera de reivindicar tant la ciutat com la seva història, i el que faig és barrejar els meus personatges ficticis amb la realitat que va passar a Gavà”. El propi autor ens ha confirmat que les dues novel·les que té previst escriure amb el personatge de l’inspector Pruna també transcorreran a Gavà.

Villanueva presentarà “Pactos. El primer caso del inspector Pruna” els dies 12 i 18 de març, el primer dia a la Biblioteca Josep Soler Vidal i el segon al CEFP Núria. La presentació a la biblioteca serà a les 12:00 hores, i la del CEFP Núria serà a les 18:30 hores.