Cinc alcaldes del Delta reclamen la recuperació del “Metro del Delta”

 

Cinc alcaldes de la zona Delta del Llobregat han mantingut aquest matí una reunió a l’estació de Sants amb representants de l’Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF) i del Ministerio de Fomento. Sobre la taula hi havia el projecte de l’anomenat “Metro del Delta”, una nova línia de Rodalies que hauria de donar servei a aquests municipis, connectant-los amb Barcelona, i del qual no se’n sap res ja fa un quants anys. Els alcaldes que hi han participat en aquesta reunió són l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez; el de Viladecans, Carles Ruiz; la de Sant Boi, Lluïsa Moret; el de Cornellà, Antonio Balmón; i la de Castelldefels, Maria Miranda.

Els alcaldes volien saber de primera mà en quin estat es troba aquest projecte i han manifestat la seva preocupació per la necessitat de recuperar aquest projecte. Des d’ADIF i des de Fomento s’ha rebut aquesta preocupació “amb sensibilitat”, segons Raquel Sánchez, qui ha destacat específicament que els representants de Fomento s’han compromès a que “aquest seria un dels projectes que s’haurien d’analitzar, encabir i recuperar dins dels estudis que s’estan fent ara en el sí d’una comissió que es va crear per coordinar i analitzar les necessitats d’infraestructures a Catalunya”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha posat de manifest que aquest projecte “establia la necessitat i la conveniència de millorar la xarxa d’infraestructures de Rodalies, sabem que la crisi va aturar aquest projecte però, ara que s’està revisant i estudiant de nou quines són les necessitats de planificació del nostre entorn, nosaltres tornem a reivindicar aquesta necessitat”.

Sánchez no amaga que aquest “és un projecte complex des de tots els punts de vista, però sens dubte és el moment de tornar-lo a posar dins de les prioritats i nosaltres treballarem per tal que, encara que sigui a llarg termini, es faci realitat en el nostre territori”.

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha manifestat la preocupació dels alcaldes de la zona Delta “pel futur de la mobilitat en el nostre territori, amb tots els creixements de població que hi hauran al Baix Llobregat i a tota la zona Delta, tot això sabent que la infraestructura més important que pot ajudar en aquesta mobilitat és la nova línia soterrada de Renfe que estava prevista i de la qual en el seu dia ja es va realitzar el procés informatiu”.

Lluïsa Moret s’ha alineat en aquesta preocupació amb la resta d’alcaldes presents a la reunió i ha recordat, igual que Sánchez, que “és un projecte costós i complex, però és un projecte necessari ja no solament per cobrir les necessitats d’aquests municipis sinó també per millorar la mobilitat del país obrint noves vies i possibilitats de connexió amb Barcelona”.

El projecte de l’anomenat “Metro del Delta” va ser concebut originàriament a principis d’aquest segle com un allargament de la línia de 12 del Metro de Barcelona, operada per Ferrocarrils de la Generalitat. L’any 2006 el projecte va canviar, Fomento en va assumir la responsabilitat, i llavors es va transformar en una línia soterrada de rodalies de Renfe. Aquesta línia començaria a l’estació de Rodalies de Castelldefels, continuaria per Gavà (on hi havia pensades tres parades) i per Viladecans fins a Sant Boi, creuaria el Llobregat i arribaria fins a Cornellà, on s’establiria un intercanviador amb Rodalies, la línia 5 del metro, i el Trambaix. Tot això suposaria 22,4 quilometres nous de via fèrria i una inversió que, ara fa tres anys, s’estimava per sobre dels 2.000 milions d’euros.