Les 12 alcaldesses del Baix Llobregat han presentat aquest matí al Consell Comarcal el que serà el cinquè Congrés de Dones del Baix Llobregat. Entre elles hi havia l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ha estat acompanyada, entre d’altres, per les seves homòlogues de Sant Boi, Lluïsa Moret; Vallirana, Eva Martínez; o Castelldefels, Maria Miranda. Amb elles hi han estat també moltes de les regidores de la comarca, així com el mateix president del Consell, Josep Perpinyà.
Raquel Sánchez ha assegurat que el Baix Llobregat “és una comarca feminista on els moviments de dones han tingut una llarga trajectòria i han marcat molt el decurs d’aquesta comarca, fruit d’això potser és la comarca amb més alcaldesses de Catalunya, una xifra molt important que el que simbolitza és la molta tasca que s’ha fet abans per donar visibilitat i donar a les dones el poder i l’estatus que mereixen tenir en societat”.
Josep Perpinyà, de la seva banda, ha estat molt clar en explicar que aquest congrés és necessari perquè “malauradament no hem avançat en la igualtat el que voldríem, avui aquí hem fet menció a àmbits molt específics però et dones conte que gairebé són tots, és evident que hi ha moltes desigualtats i que hi ha unes dones que no t’agraden i que demostren aquesta manca d’igualtat entre home i dona”.
Tal i com ho veu Perpinyà, doncs, aquest congrés és “un compromís de posicionament, de reivindicació, de lluita constants, que és el que ha marcat històricament aquesta comarca perquè el Baix Llobregat és un territori 100% feminista”.
El 5è Congrés de Dones del Baix Llobregat es celebrarà a Castelldefels els dies 26 i 27 d’octubre. Divendres 26 la jornada es desenvoluparà al Teatre Plaza, mentre que dissabte es traslladarà al campus de la UPC per tornar després de nou al teatre per celebrar l’acte de cloenda. El Congrés arribarà després d’uns mesos previs on es debatrà sobre diversos temes relacionats com ara les discriminacions en l’àmbit laboral, la violència masclista, o la presència de les dones en àmbits intel·lectuals com ara la ciència o la tecnologia. Sánchez destaca que “aquestes reflexions podran ajudar-nos a definir les polítiques de gènere de la comarca que després ens serveixen als municipis per marcar prioritats i, en aquest cas, per construir una comarca marcadament feminista”.