Alerta per previsió de nevades
Mapa de previsió

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que informa que a partir de demà diumenge al vespre i fins dilluns al matí podrà nevar al litoral i al prelitoral central.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que demà diumenge a partir de les 19:00 hores comenci un episodi de nevades que podran arribar a cota zero al sector central del litoral i del prelitoral de Catalunya. Tot i això no es preveu que la neu prengui terra fins a cota 400, on podrà arribar a acumular entre 2 i 5 cm. de gruix.

De cara al dilluns 27/02/2023, les precipitacions es preveuen amb la mateixa intensitat i es mantindran al litoral central entre la 01:00 i les 13:00 hores. A partir de la tarda, les nevades es desplaçaran a l’Alt i Baix Empordà.

L’Ajuntament de Gavà ha anunciat que han activat “tots els serveis municipals per prevenir i atendre qualsevol incidència”.

Consells davant el risc de nevades

A l’habitatge

 1. Tingues preparat: un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
 2. Revisa: els punts d’entrada d’aire (cal que els protegeixis amb una cinta que aïlli), l’estat de la teulada i el baixant d’aigua, les branques dels arbres (poda-les si són massa llargues) i l’estat de la calefacció.
 3. En zones aïllades o no urbanes, mantén un rajolí constant d’aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apaga el reg automàtic.

Al vehicle

 1. Disposa de cadenes en bon estat (i assegura’t que saps com es posen), llanterna i manta de viatge.
 2. Comprova l’estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa…
 3. Consulta les previsions meteorològiques, i si has de desplaçar-te, consulta l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir mitjançant xarxes socials del Servei Català de Trànsit i la seva web.
 4. Surt només si és imprescindible, seguint els consells del Servei Català de Trànsit: consulta l’estat de les vies i la seva afectació, i busca rutes segures no afectades per la nevada.
 5. Evita circular de nit: els perills són més difícils de detectar.
 6. Informa algú del teu itinerari i de l’horari previst, i procura viatjar amb algú.
 7. Controla quines gasolineres et trobaràs en el trajecte i els llocs on refugiar-te en cas de tempesta.
 8. Si la nevada et sorprèn a la carretera, condueix amb molta precaució i deixa una via lliure per permetre el pas de les màquines llevaneu i dels serveis d’emergència.
 9. No avancis les màquines llevaneu.
 10. Les autoritats de trànsit poden restringir o limitar la teva circulació. Estigues alerta i respecta els talls de circulació que es facin.