Els alumnes encarregats de la sondas espacial
Els alumnes encarregats de la sondas espacial

Un grup d’alumnes dels col·legis Sagrada Família i San Pedro estan preparant el llançament d’una sonda a l’espai. El projecte el porten a terme les dues escoles i els estudiants s’han repartit les tasques: uns s’encarreguen de la part científica, mentre que altres desenvolupen la part administrativa i de comunicació i màrqueting.

Daniel Parcerisas, professor de la Sagrada Família i un dels coordinadors del projecte, destaca que el globus sonda “està dissenyat i creat pels mateixos alumnes de la Sagrada Família i del San Pedro, i arribarà a la estratosfera equipat amb una sèrie de càmeres i sensors que ens permetran, una vegada recuperat el globus, fer una sèrie d’anàlisis de les dades i de comprovacions d’alguns experiments i algunes hipòtesis que els alumnes estan investigant”.

La iniciativa s’anomena Wish One Space Project i es desenvolupa al llarg d’aquest curs lectiu ja des del passat mes de setembre. En total hi participen tres classes de 4t d’ESO, dues de la SAFA i una del San Pedro, que totalitzen uns 90 alumnes. El primer trimestre s’està dedicant a la fase de disseny, el segon s’utilitzarà per construir la sonda i preparar els experiments, i en el tercer trimestre es portarà a terme el llançament i la posterior recollida de dades.

El Wish One Space Project s’està treballant per part dels professors que el coordinen amb la clara intenció de que sigui “un projecte dels alumnes i pels alumnes, no el fem els professors i els anem dient el que han de fer sinó que són ells els que ens diuen el que volen fer i nosaltres tractem de guiar-los una mica o de posar-los en contacte amb gent que els pugui ajudar a portar a terme els seus objectius”.

Alguns dels experiments previstos són fer un filtre d’aire per veure les partícules d’aire mentre la sonda puja, esbrinar com reacciona un cultiu bacterià a l’atmosfera, plantar una llavor a la sonda i comparar-la amb una plantació al nostre planeta, o una comparació de la olor de flors.