AMBici
Una de les noves bicicletes que entraran en servei en el 2023 (Fotografia: cortesia AMB)

Gavà serà un dels 15 municipis on l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) implantarà a principis del 2023 un nou servei de bicicleta compartida. S’anomenarà AMBici, constarà de 2.600 bicicletes elèctriques de darrera generació, i en una primera fase es posarà en marxa a Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat. Durant els primers tres mesos de 2023 s’anirà estenent als altres 12 municipis on es podrà gaudir d’aquest servei, a més de Gavà: Viladecans, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, i Castelldefels. En total això representa un impacte sobre 1,2 milions de ciutadans.

El projecte posarà a disposició dels ciutadans fins a 2.600 bicicletes elèctriques en 236 estacions d’estacionament. L’AMBici estarà integrat amb el sistema de transport públic col·lectiu de la metròpolis de Barcelona, cosa que facilitarà la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, com el bus, el metro, el tramvia, o el ferrocarril, per exemple.

Durant el 2023, l’AMB aplicarà una tarifa promocional de 25 € l’any per abonament, que permetrà 30 minuts d’ús gratuïts per cada trajecte. Després dels 30 minuts gratuïts, costarà 0,50 € cada 30 minuts. A partir del 2024, l’abonament tindrà un cost de 40 € l’any, amb els primers 30 minuts a un preu de 0,15 €. Després dels 30 minuts inicials, costarà 0,50 € cada 30 minuts. Els usuaris que vulguin emprar la targeta física, la podran adquirir per un cost de 6 euros. L’aplicació mòbil no té cap cost i, per tant, no caldrà fer cap pagament inicial.

Per tal de facilitar l’ús conjunt del servei AMBici de l’AMB i el servei Bicing de l’Ajuntament de Barcelona, i establir unes condicions preferents per als usuaris que vulguin utilitzar els dos sistemes, es crearà un abonament metropolità. D’aquesta manera, l’abonament del servei metropolità AMBici es rebaixarà de 40 a 25 euros anuals i el de Bicing, un 20 % (40 € o 28 €, en funció de la tarifa escollida de Bicing). És a dir, l’abonament metropolità, per utilitzar els dos serveis, estarà entre els 53 i els 65 euros anuals.

Com a mínim, la meitat de les estacions tindran un punt de recàrrega elèctrica, mentre que la resta seran energèticament autònomes per poder fer servir el sistema d’ancoratges mitjançant plaques fotovoltaiques.

Aquest matí, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, i el president de BSM, Jaume Collboni, han presentat la infraestructura del nou servei. Poveda ha destacat que “avui donem resposta a un compromís metropolità, presentant una nova oferta i un nou servei a la ciutadania. L’AMBici aterrarà els propers mesos a les nostres ciutats i ajudarà a accelerar la nova mobilitat que necessitem a la metròpolis de Barcelona. Una mobilitat més neta i saludable la demanda de la qual segueix creixent i que ens ha d’ajudar a fer front a la crisi energètica i climàtica”.

L’AMBici estarà gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), i és un projecte cofinançat amb 7 milions d’euros del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (fons Next Generation).