Anem a buscar el tió

L’Associació de Veïns de Can Tries recupera l’activitat Anem a buscar el tió, que s’havia deixat de fer l’any 2020 i 2021 a causa de la pandèmia i que aquest 2022 organitza per tercer any. Anna García, membre de la junta de l’entitat veïnal, ens ha explicat que és una activitat en la que, “a través d’un personatge, la Tieta Buscall, ens endinsem en la muntanya que tenim al costat del nostre barri per anar a buscar i despertar els tiós que hi ha allà”.

Els infants que hi participen “van seguint a la Tieta, que els va guiant pel camí, fins que arriben a un punt on troben un tou de petits tiós i cada infant s’emporta un a casa per fer-lo créixer en família i fer-lo cagar el dia 24”.

Segons García, “el tió no havia estat mai una tradició present a totes les cases ja que som un barri molt divers, i per tant no era un senyal cultural molt seguit pels infants i les famílies del barri. Així que volíem fomentar i estendre aquesta tradició a través del personatge de la Tieta, que explica d’on venen els tiós i també què s’ha de fer amb ells una vegada els nens els portin a casa seva”.

Les anteriors dues edicions d’aquesta activitat “van ser molt ben rebudes des del principi perquè era una activitat que estava pensada com una acció nadalenca i de cultura pels infants del barri mentre estaven de vacances per Nadal”. García destaca que “el primer any ja va ser un èxit perquè és una activitat molt màgica, tenim un entorn natural que ens permet desenvolupar aquesta llegenda poc coneguda de buscar el tió, i la podem fer molt real perquè la fem al costat de les nostres cases, el que li dona un toc de realitat a la fantasia nadalenca que enganxa molt als infants”.

El primer any van participar uns 20 infants, el segon uns 30, i enguany l’organització espera entre 30 i 40 nens. S’espera que les famílies arribin a la plaça de Can Tries cap a dos quarts d’onze del matí, i que a les 11 aparegui la Tieta Buscall. Després de trobar els petits tiós, els infants podran fer cagar el tió gegant de l’associació veïnal. L’activitat és gratuïta pels socis de l’Associació de Veïns i té un cost de 3 euros pels no socis.