Any Verdaguer Excursionista 2023
L’UME, encarregada de l’Any Verdaguer Excursionista

La Unió Muntanyenca Eramprunyà de Gavà és l’entitat encarregada, enguany, d’organitzar els actes commemoratius de l’Any Verdaguer Excursionista, una iniciativa de la FEEC que suma la seva 18a edició i vol reivindicar la figura del poeta Jacint Verdaguer com a excursionista.

Juan Pérez, Coordinador del Club de Lectura Fita i Petjada, explica que “justament ha estat arran de l’existència del Club de Lectura que s’ha presentat aquesta possibilitat. Es tracta de cercar itineraris excursionistes  on poder recrear els viatges de Verdaguer i els indrets que li van servir d’inspiració per crear la seva obra literària”.

El programa, que s’allargarà durant els mesos de maig, juny i juliol, consisteixen diverses excursions tot seguint els passos de Verdaguer a Folgueroles, la Plana de Vic, Collserola, Montjuïc i la Vall Fosca. Activitats obertes a qualsevol excursionista sigui o no de l’UME

El primer dels actes va tenir lloc divendres passat a la mateixa seu de l’UME amb la  conferencia de.Bernat Gasull,  “La muntanya i mossèn Cinto”, al voltant de les obres del propi autor Les ascensions de Verdaguer al Pirineu i Maleïda: l’aventura de Jacint Verdaguer.

El programa

Diumenge, 21 de maig

  • Ruta literària pels volts de Folgueroles, 8 km (activitat combinada amb visita a la Casa Museu Verdaguer). Inscripció requerida.
  • Ruta literària amb sortida i arribada a Folgueroles, 14 km (activitat combinada amb visita a la Casa Museu Verdaguer). Inscripció requerida.

Dissabte, 27 de maig

Ruta literària. Caminada pels camins que feia mossèn Cinto Verdaguer als voltants de Vic (13 km). Inscripció requerida.

Dissabte, 10 de juny

  • 09.00 hores: Ruta literària Palau Reial Pedralbes – Vallvidrera – fonts de Collserola – pantà Vallvidrera – Vil·la Joana MUHBA. A la Casa Museu Verdaguer, visita guiada (12:30 h) amb el tema “En defensa pròpia: Verdaguer contra la censura”. 10 km i 342 m desnivell. Inscripció requerida.
  • 11.00 hores: Visita guiada al Museu Verdaguer de Vil·la Joana, amb el tema “Verdaguer i Barcelona”. Ruta literària fonts de Collserola – pantà Vallvidrera (3,2 km). Inscripció requerida.

Diumenge, 11 de juny

09.00 hores: Ruta literària Poble Sec (Plaça Bella Dorita) – Església Santa Madrona – Jardins Mossèn Cinto – Tomba de Verdaguer (acte homenatge). 4,8 km i 239 m de desnivell. Inscripció requerida

Dissabte, 29 de juliol

Diada Verdaguer Excursionista: el Montsent de Pallars. Excursió al Montsent de Pallars, que va transitar Verdaguer en els darrers dies de juliol de 1883. Comença la ruta a l’estany de Sallente. Dificultat en la línia d’exigència marcada per Verdaguer: 1.400 m de desnivell positiu, 1.400 m de desnivell negatiu i uns 17 km de recorregut. S’haurà d’acreditar una molt bona forma.

Per a qualsevol dubte sobre l’esdeveniment, podeu contactar amb l’entitat organitzadora mitjançant el correu electrònic verdaguerumegava@gmail.com

Les inscripcions a les activitats senderistes o d’alta muntanya es faran a través de la pàgina de l’entitat, https://www.umegava.cat/.