Aplec de Sant Miquel 2023 a Gavà

Gavà ha commemorat aquest diumenge, 1 d’octubre, una nova edició de l’Aplec de Sant Miquel al Castell d’Eramprunyà, un esdeveniment organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), que coordina a totes les entitats que hi participen, l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d’Estudis de Gavà, l’Agrupament Escolta Roc del Migdia, els Bastoners de Gavà i els Castellers de Gavà.

Com és tradició, la sortida a peu i en bicicleta es va fer a les 8 del matí a la plaça on hi ha el monument dedicat al general Josep Moragues, que és en l’encreuament de l’avinguda Joan Carles I amb el carrer de Sant Lluís. Un cop a dalt es va fer una visita guiada per aquest enclavament medieval, el tradicional ofici religiós, jocs i exhibicions i un dinar de germanor.

Durant l’Aplec es va fer l’ofici religiós.

Enguany la UME també va organitzar l’acte de cloenda de la Diada Verdaguer Excursionista 2023, que segons precisen “s’ha fet a nivell nacional en col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Cataluny, amb la celebració, el passat mes de juny, d’unes jornades dedicades a mossèn Verdaguer, que era un gran excursionista, raó per la qual vam anar a visitar el poble on va néixer i es vam recórrer alguns dels llocs per on ell va caminar”.

Segons ens explica Brugués Comas, presidenta de la UME, “totes les entitats excursionistes tenim molta vinculació amb el nostre territori i amb la preservació de les tradicions relacionades amb ell. Aquest aplec, en concret, fa molts anys que es porta a terme i ha estat potenciat, per exemple, pels treballs posteriors de conservació del castell que s’han fet o pel projecte de guies del castell”. Comas també destaca que mantenir aquest aplec implica també “mantenir una activitat conjunta amb diverses activitats locals i mantenir una tradició que significa estima cap a uns orígens com és el nostre castell, i la UME vol assumir aquesta responsabilitat”.

El format de l’aplec ha anat variant amb el pas dels anys i, per exemple, “el conta contes que té lloc al costat de l’ermita és relativament nou i el fem des de fa uns quants anys. Hem anat actualitzant el format de la festa per fer-la més participativa, ens hem anat adaptant al pas del temps i a les noves necessitats que sorgeixen”. Un altre canvi, aquest ja implantat da dècades, és que ja no dura dos dies com abans: “Abans la gent pujava a fer nit i, tot i que costaria molt organitzar això avui dia, és una possibilitat a la qual no ens tanquem sempre que hi hagi col·laboració i gent per poder portar-la endavant”. De fet, Comas ens confessa que, “com a possibilitat de futur, nosaltres tenim moltes idees que es podran portar o no a terme depenent del compromís de la gent, però una que ens agradaria molt és poder fer un concert allà dalt”.