Aplec de Sant Miquel
Un moment de l'Aplec de Sant Miquel de l'any passat (Imatge: cortesia UME)

Aplec de Sant Miquel: poques tradicions com aquesta sobreviuen a Gavà on hi hagin participats diverses generacions de gavanencs. Es fa des de l’any 1961, tot i que és una tradició que ve de l’època medieval, quan l’ermita de Brugués era parròquia. Actualment està organitzada per la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), que coordina a totes les entitats que hi participen, l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d’Estudis de Gavà, l’Agrupament Escolta Roc del Migdia, els Bastoners de Gavà i els Castellers de Gavà.

Segons ens explica Brugués Comas, presidenta de la UME, “totes les entitats excursionistes tenim molta vinculació amb el nostre territori i amb la preservació de les tradicions relacionades amb ell. Aquest aplec, en concret, fa molts anys que es porta a terme i ha estat potenciat, per exemple, pels treballs posteriors de conservació del castell que s’han fet o pel projecte de guies del castell”. Comas també destaca que mantenir aquest aplec implica també “mantenir una activitat conjunta amb diverses activitats locals i mantenir una tradició que significa estima cap a uns orígens com és el nostre castell, i la UME vol assumir aquesta responsabilitat”.

Aprofitant aquest aplec, la UME sol organitzar “algun acte de reconeixement a alguna tasca que s’ha fet al llarg de l’any o a alguna entitat”, i enguany es farà l’acte de cloenda de la Diada Verdaguer Excursionista 2023, que “s’ha fet a nivell nacional en col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Al juny vam fer unes jornades dedicades a mossèn Verdaguer, que era un gran excursionista, vam anar a visitar el poble on va néixer i vam recórrer alguns dels llocs per on ell va caminar”.

L’Aplec de Sant Miquel tindrà lloc enguany el proper diumenge, 1 d’octubre. La sortida a peu i en bicicleta tindrà lloc a les 8 del matí a la plaça on hi ha el monument dedicat al general Josep Moragues, que és en l’encreuament de l’avinguda Joan Carles I amb el carrer de Sant Lluís. Entre altres actes previstos en la programació, a les 10 del matí hi haurà una visita guiada pels llocs més importants del castell d’Eramprunyà, i a les 2 de la tarda es clourà l’activitat amb un dinar de germanor. La previsió de la UME és que puguin arribar a participar fins a 600 persones en aquest aplec, tot i que és una xifra que cada any varia segons les circumstàncies i la data concreta en la que es fa l’aplec.

El format de l’aplec ha anat variant amb el pas dels anys i, per exemple, “el conta contes que té lloc al costat de l’ermita és relativament nou i el fem des de fa uns quants anys. Hem anat actualitzant el format de la festa per fer-la més participativa, ens hem anat adaptant al pas del temps i a les noves necessitats que sorgeixen”. Un altre canvi, aquest ja implantat da dècades, és que ja no dura dos dies com abans: “Abans la gent pujava a fer nit i, tot i que costaria molt organitzar això avui dia, és una possibilitat a la qual no ens tanquem sempre que hi hagi col·laboració i gent per poder portar-la endavant”. De fet, Comas ens confessa que, “com a possibilitat de futur, nosaltres tenim moltes idees que es podran portar o no a terme depenent del compromís de la gent, però una que ens agradaria molt és poder fer un concert allà dalt”.