Aquest cap de setmana entrem en horari estiuenc
Aquest cap de setmana toca avançar l'hora

La matinada del proper dissabte al diumenge, els rellotges s’avançaran una hora, d’aquesta manera a les dues de la matinada passaran a ser les tres. Aquesta és una mesura europea aplicada a una vuitantena de països del món, que ha estat objecte de debat. Finalment, la decisió sobre la derogació o modificació de la directiva que marca el canvi horari ha quedat congelada per manca de voluntat política dels Estats membres de la Unió Europea, de manera que no es preveu que a curt termini es pugui suprimir. Tenen sobre la taula el dilema de si s’aboleixen els canvis d’hora i, si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d’hivern o el de primavera.

El canvi horari, marcat per una directiva europea que té el seu origen en la crisi del petroli de l’any 1974, tenia per objectiu reduir el consum de llum artificial

Més hores de sol

D’aquesta manera es preveu que l’hora de sortida i posta de sol arribin més tard que ara. Així, el sol marxava a principis de març abans de les 19 hores, i amb el canvi d’hora la posta de sol serà ja passades les 20 hores. Guanyarem molta llum solar a les tardes. En concret, el dissabte 25 de març, l’últim dia amb l’horari d’hivern, el sol sortirà a Barcelona a les 6:47 hores del matí. L’endemà, diumenge 26 de març, després d’entrar a l’horari d’estiu, clarejarà a les 7:45 hores. El capvespre es traslladarà de les 19:09 de la tarda a les 20:10

Recomanacions davant el canvi d’hora

  • Rebre el màxim de llum natural al matí.
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau.
  • Procurar fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, cada dia a la mateixa hora.
  • De manera habitual, es recomana mantenir horaris regulars de llevar-se, anar a dormir i menjar per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d’anar a dormir, especialment aquests dies per no endarrerir encara més l’hora per poder conciliar el son.