RODA-PREMSA-DIA-DONES-280217

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha presentat avui la programació “Gavà és dona”, amb què la ciutat commemorarà el Dia Internacional de les Dones.  Durant les pròximes setmanes, Gavà acollirà espais de reflexió, sensibilització, reivindicació i participació on a través de l’art, l’esport i el cinema es posarà de manifest la necessitat de continuar treballant, des de tots els àmbits, per assolir la igualtat efectiva entre dones i homes.

En l’acte de presentació, que ha tingut lloc al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), l’alcaldessa ha afirmat que “tota la feina que fem en defensa de la igualtat no es pot circumscriure a la celebració del 8 de març sinó que ha d’estar present en el nostre dia a dia. Així ho fem adaptant la visió de gènere en els programes educatius, col·laborant amb el teixit associatiu i entitats esportives perquè la incorporin en les seves activitats, i treballant les polítiques de gènere d’una manera transversal en tots els serveis i programes municipals”.

L’alcaldessa ha manifestat que “ens trobem en un moment de retrocessos molt importants, no només quant a la violència masclista sinó també perquè a nivell internacional s’estan imposant comportaments i actituds que atempten contra la igualtat, uns moviments que, fins i tot, estan representats per líders mundials. D’aquí que calgui reforçar la lluita contra les conductes discriminatòries envers les dones”.

La programació, elaborada per l’Ajuntament amb la participació de la Comissió Violeta i entitats i associacions de la ciutat, tindrà com a eix temàtic la visibilització de dones de la societat gavanenca amb l’etiqueta #donesvisibles. L’alcaldessa ha explicat que “enguany farem un homenatge especial a totes aquelles dones que es van vincular als moviments veïnals, que han estat referents als seus barris però que fins ara no tan tingut un reconeixement molt més ampli i explícit en el conjunt de la ciutat. Una iniciativa que volem que tingui continuïtat amb la visibilització de dones d’altres àmbits, com ara l’empresarial o el científic”.

El 8 de març, en el marc de l’acte de ciutat per commemorar el Dia Internacional de les Dones, dones proposades per les associacions veïnals rebran un reconeixement públic. Un acte que tindrà lloc a partir de les 18 hores al parc de la Torre Lluc i que, com ha explicat la regidora d’Igualtat, Gemma Badia, “també acollirà la lectura del manifest de l’Associació de Dones Clara Campoamor; i un tancament artístic a càrrec de dones gavanenques que l’any passat van participar en l’espectacle “Clau de lluna”.

El programa “Gavà és dona” també retrà un homenatge a gavanenques històriques. Serà amb la publicació d’un calendari “on visibilitzarem la seva aportació a la història de Gavà, una aportació sovint silenciada o oblidada. Són dones rellevants, de diferents sectors i de diferents èpoques: baronesses, mestres, llevadores o empresàries”. Aquest calendari es  lliurarà entre les assistents del Sopar de Dones  que tindrà lloc el 10 de març al Restaurant Barbacoa Europa.

La col·laboració i implicació de les entitats ha estat clau en l’elaboració d’un programa d’activitats que inclou propostes variades i obertes a la participació del conjunt de la ciutadania. La programació arrencarà el dia 3 a la Biblioteca Josep Soler Vidal amb un cinefòrum del documental “Las sinsombrero. Sin ellas la historia no està completa” que comptarà amb la presència de la seva directora Tània Balló. L’endemà, dia 4, tindrà lloc al SIAD una  xerrada sobre la situació de les mares solteres al Marroc, que organitza Unió Germans del Món, i, el dia 5, sota l’organització del Projecte Softball Gavanenc, la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones en el VI Torneig Softball Gavà.Dissabte dia 11, el Casal Municipal American Lake acollirà el concert “Veu de Dones”, organitzat per la Comissió del Circuit Musical.

Serà el pròleg d’un diumenge ple de propostes: la 8ª Trobada Popular Dia Internacional de les Dones, organitzada per l’AMPA Jacme March, que sortirà des de la plaça de Jaume Balmes i arribarà al passeig Marítim; la tertúlia-Vermut al Museu “Amb veu de dones. Les dones abans i ara”, i l’espectacle “Lutimusicals”, a l’Espai Maragall, que comptarà amb la participació de dones de la Coral La Igualtat, de la Coral Sellarès i del Cor de Cambra Tornaveu.

El mateix Espai Maragall acollirà el 17 de març la projecció de la pel·lícula “Sufragistas”, una activitat que juntament amb un recital de dones poetesses, el dia 21 a la Biblioteca Josep Soler Vidal, tancarà una programació que també fa partícips els infants i els joves. En aquest sentit, s’hi inclou una activitat de sensibilització per a l’alumnat d’ESO de l’Institut Calamot amb el títol “Torna-t’ho a mirar”; i contacontes infantils a les Biblioteques de Gavà.

També s’han organitzat tres exposicions que, de l’1 al 30 de març es podran visitar a diferents equipaments de la ciutat: “Que la revolució no ens neixi morta” sobre Maria-Mercè Marçal, a la Biblioteca Josep Soler Vidal; “No passaran! A l’oblit” de Laia Riol, a l’Espai Jove La Casa Gran, i “Moda en el franquismo”, a càrrec de Mireia Ortega Serrano, al SIAD.

Programa Gavà és dona 2017