Arriba la Fira dels Espàrrecs 2023
Arriba la Fira dels Espàrrecs 2023

Gavà celebra aquest cap de setmana la Fira d’Espàrrecs, un dels esdeveniments de ciutat més esperats i que, any rere any, atrau milers de visitants arribats d’arreu de Catalunya. La mostra, que suma la 68a edició, mantindrà viva l’essència agrícola i més tradicional amb l’exposició de paneres de fruits del camp. A la vegada, donarà visibilitat a la resta de sectors que ens representen amb l’espai dedicat al comerç i la restauració i el que, per segon any, ocuparan les entitats, amb un bon feix d’activitats per a grans i petits que dinamitzaran la plaça de Jaume Balmes i zones adjacents, com els carrers Sant Pere i Martí l’Humà i l’avinguda Diagonal.

El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, va assegurar que “l’any passat vam posar el llistó molt alt amb el 90è aniversari amb una gran participació. En aquesta edició esperem mantenir el bon nivell de qualitat de les obres”.

És Temps d’Espàrrecs

La Fira es presenta com l’esdeveniment estrella del Temps d’Espàrrecs, un ampli programa amb activitats per gaudir amb família o amics que va arrencar el passat 21 d’abril amb una festa a la plaça Major i un showcooking al Mercat de la Boqueria de Barcelona. Així, per exemple, la pagesia dona a conèixer la tradició de l’ofici de manadar espàrrecs i es promociona l’art de les paneres artístiques al Mercat del Centre i a MercaGavà.

La restauració local presentar una acurada carta de plats, amb l’espàrrec com a protagonista, al “GastroGavà a la Carta” i va munta diversos tallers de cuina per ensenyar a elaborar receptes amb l’espàrrec de Gavà.

També  s’ha organitzat el concurs d’aparadors comercials on diversos establiments s’han guarnit amb motius relacionats amb la Fira d’Espàrrecs i l’agricultura amb cartells d’edicions passades i fotos de la pagesia. Com l’any passat, la iniciativa ha integrat la participació d’un grup d’alumnes de l’institut El Calamot.

Les activitats culminaran el 6 de maig amb una celebració popular al parc de la Torre Lluc.

L’Espàrrec de Gavà, producte de qualitat

Des del 1932, any de la primera mostra agrícola, la Fira ha evolucionat amb els nous temps, però sempre mantenint viu el seu element estrella, l’espàrrec blanc, un producte que la pagesia local conrea als camps situats a les Sorres i que durant els anys trenta va viure el seu moment de màxima esplendor amb una producció que superava les sis mil tones anuals.

Els espàrrecs que es cultiven a Gavà, com totes les varietats conegudes, provenen d’Holanda. L’adaptació al nostre clima, sòl i cultiu va donar lloc a una varietat pròpia. Són els que anomenem espàrrecs del país.