Arriba la primera calorada del 2019

L’anunciada onada de calor africana ja és aquí i les temperatures extremes abraçaran, almenys, fins diumenge, bona part d’Europa. El Meteocat té actiu un avís amb perill marcat, per avui, només a la Vall d’Aran. A partir de demà, ja considera molt alt el risc de temperatures extremes en gran part de Catalunya. Només les comarques costaneres queden al marge de l’avís.

Dijous i divendres pics màxims

Demà s’acabarà el vent de l’est i el termòmetre començarà a disparar-se al migdia, amb temperatures de més de 40 graus a Ponent i valors de més de 30 a la costa. Entre divendres i dissabte es produirà el pic de calor d’aquesta onada: alguns termòmetres s’arribaran a enfilar entre 7 i 10 graus més que avui. Divendres el termòmetre tocarà sostre en moltes comarques de l’est, però dissabte encara podria pujar una mica més a Ponent i a les Terres de l’Ebre. Divendres encarà pujarà més el mercuri.

A partir de diumenge la calor anirà afluixant, però no ho farà de manera sobtada, més aviat tendirà a normalitzar-se sense que deixi de ser una calor intensa. És possible que hi hagi una refrescada una mica més clara de cara a la segona part de la setmana que ve, al voltant del dia 3.

Pel que fa a l’estat del cel, el sol continuarà predominant els dies vinents. A partir de dissabte a la tarda començaran a créixer nuvolades al Pirineu, i entre diumenge i l’inici de la setmana que ve ja reapareixeran les tempestes a la serralada. En general, però, res fa pensar en pluja a 7 o 8 dies vista.

Activada l’alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per calor

Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor generalitzada. Algunes de les recomanacions que fa és tenir precaució en les activitats a l’aire lliure a les hores centrals del dia i protegir nadons i gent gran dels efectes de la calor. A més es demana a la ciutadania que eviti situacions de risc que poden desencadenar en un incendi.

Recomanacions per l’onada de calor

Protecció Civil fa fies que alerta de l’alt risc d’incendis i la temperatura dels propers dies incrementarà encara més la vulnerabilitat del nostre entorn. Davant una situació de calor com la que s’espera es recomana:

  •    Beure molta aigua i fer àpats lleugers
  •    Protegir-se de la radiació ultraviolada, que aquests dies podrà ser superior a 10, valor extrem.
  •    No sortir al carrer durant les hores de més calor, sobretot menors i gent gran i, sempre que sigui possible, s’aconsella que estiguin en llocs climatitzats.
  •    Ventilar les llars durant la nit i tancar finestres durant les hores de més calor, per evitar que la radiació solar entri a les cases.
  •    Hidratar les mascotes més que de costum i evitar treure-les a passejar en hores de més calor.