El grup de teatre amateur gavanenc Atenea representa Lisístrata al Teatre Plaza de Castelldefels el proper dissabte 24 de setembre. L’obra la van estrenar el passat 22 d’abril a l’Institut Bruguers en el marc dels actes de celebració de la Diada de Sant Jordi, i posteriorment la van representar a l’Espai Maragall el passat 21 de maig.
Atenea és un re-agrupament dels components originals del grup, que van formar l’any 1986 alumnes de tercer de BUP i de COU de l’institut, i amb el professor de Literatura Espanyola Fernando Mediavilla com a director de la companyia. Atenea va representar al mateix institut obres com El retablillo de Don Cristóbal i Bodas de sangre, ambdues de Federico García Lorca; Lisístrata, d’Aristòfanes; i Eloísa está debajo de un almendro, d’Enrique Jardiel Poncela. Van participar, fins i tot, en la fase final de dues mostres de teatre d’ensenyament mitjà a Tàrrega i a Olot, però després ja no es van ajuntar mai mes.
Ara, gairebé 40 anys després, Mediavilla ha aconseguit tornar a ajuntar a bona part d’aquells alumnes, ara tots adults amb les seves vides, les seves famílies i les seves feines. No ha estat una tasca fàcil: “L’any 2018 es va celebrar els 50 anys de l’Institut Bruguers, i aprofitant aquesta efemèride es va plantejar tornar a reunir al grup Atenea de manera puntual per fer una representació de “Bodas de sangre”, de Lorca”. Però no va acabar sent puntual, ja que després de la representació a l’institut van continuar fent teatre ja a fora del centre educatiu.
Atenea va sorgir com a grup de teatre dins de les classes de Mediavilla a l’institut, i “tot i que la participació era voluntària, al final s’implicava tothom perquè no feia falta que tots sortissin en escena, els que no volien ser actors podien fer moltes altres tasques teatrals, que n’hi ha diverses, com ara música, llums, apuntadors, etc.”.
Atenea va sobreviure del 1986 fins el 1989, “el temps que aquests alumnes estan a l’institut, desprès se’n van a la universitat”. Però compte, perquè “llavors no es deixa de fer teatre a l’institut, se segueix fent tot i que amb altres alumnes i amb altres noms de la companyia teatral. Podríem dir que Atenea, doncs, va ser el germen del teatre a l’institut concebut amb una certa pretensió de no quedar només tancat al mateix institut”.
Mediavilla ha continuat aquesta tradició de proposar fer teatre als seus alumnes fins que es va jubilar l’any 2012, així que segur que una part molt important de gavanencs han passat per l’escenari teatral de l’Institut Bruguers gràcies a ell. Una tradició que, de fet, no sorgeix exactament amb Atenea, sinó una mica abans, a principis dels anys 80, quan “es van aprofitar unes obres d’ampliació del centre, i que l’espai ho permetia, per construir aquest escenari teatral, una decisió que li devem a Damià Sabater, que llavors era director de l’Institut i que va demanar a un amic seu que era aparellador o arquitecte que li donés un cop de mà”.
Aquest escenari teatral, i aquesta és una dada molt rellevant, és únic en el nostre entorn educatiu, tal i com ens explica Mediavilla: “Som una excepció, tret d’algun institut molt antic, no hi ha cap institut nou a l’actualitat que tingui un escenari de teatre. L’any 2007 vaig estar tot un any fent una investigació a la comarca sobre quin teatre es fa als instituts de la nostra comarca i també de Barcelona, i vaig descobrir que cap institut nou té un espai habilitat com a teatre. Ni a Castelldefels, que té sis instituts i cap d’ells té un espai escènic com a tal, ni fins i tot a Barcelona, a on només vaig trobar un institut amb espai escènic. Vaig visitar 18 instituts a la comarca i 4 de Barcelona, inclòs El Calamot a Gavà, i aquesta era la realitat”.
Curiosament, Mediavilla va fer aquest estudi en instituts públics però “en centres privats sí que és habitual tenir una sala d’actes amb escenari que és polivalent i que, per exemple, s’utilitza també per a cinema”. Però als instituts públics, insisteix Mediavilla, “el teatre, com tants altres temes, està totalment relegat, i si vols fer teatre el fas a l’aula o et busques la vida”.

Un esforç, doncs, titànic el que porta a terme Mediavilla, que té unes conviccions molt clares sobre els beneficis d’incloure el teatre dins del currículum escolar dels joves: “La literatura es gaudeix molt més si es practica, i el teatre ho permet. De la mateixa manera que és més bonic gaudir d’un poema si es recita o si es canta, el teatre permet viure’l molt més”. Aquest històric professor del Bruguers encara va més enllà quan assegura que “a l’adolescència el teatre és molt important perquè ofereix als xavals la possibilitat de sentir-se part d’un grup, de conèixer als seus companys d’una manera diferent que ja no és a l’aula agafant apunts, es creen grans amistats entre ells, i sobretot els dona una gran seguretat personal. En aquest sentit, referma la personalitat dels joves”.
Els beneficis del teatre en aquestes edats no acaba aquí, però. Mediavilla ens explica que també els ajuda a saber parlar en públic, i és que “els joves avui dia no saben parlar en públic, és una de les coses que més es perden en l’actual sistema d’ensenyament, els alumnes estan avergonyits de la seva veu. Se’ls ha d’explicar que la seva veu és seva, que canvia, que es pot modular, i el teatre permet aportar seguretat en aquest aspecte on hi ha molta inseguretat”.
Ara, els que van ser alumnes de Mediavilla als anys 80 i van formar Atenea tornen a reunir-se per posar en escena “Lisístrata”, obra teatral d’Aristòfanes que va ser representada per primer cop a Atenes l’any 411 abans de Crist. Una obra que la companyia vol representar aprofitant que el 21 de setembre es celebra el Dia Internacional de la Pau. Aquesta serà, doncs, la tercera i (de moment) darrera oportunitat de veure a la companyia en acció: dissabte 24, al Teatre Plaza de Castelldefels, a partir de les 18:00 hores. Les entrades es poden adquirir anticipadament aquí i compte perquè són gratuïtes.