AutisMIND, una app per treballar amb infants diagnosticats amb autisme
AutisMIND, una app per treballar amb infants diagnosticats amb autisme

Àlex Escolá, psicòleg al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) – Gavà Delta 3, ha desenvolupat AutisMIND, una app per treballar amb nens diagnosticats amb Trastorn d’Espectre Autista (TEA). Escolá es va associar amb Noemí Balmaña i Sergi Corbella, que treballen amb ell a l’Institut de Diagnòstic i Atenció Psiquiàtrica i Psicològica (IDAPP), i tots tres van crear una empresa, Idapp Mind S.L., per tal de poder tirar endavant el projecte.

La idea va sorgir del mateix entorn de treball ja que “feia temps que vèiem que els nens amb TEA responien molt bé quan estaven motivats amb noves tecnologies, sobretot amb tauletes i ordinadors, així que vaig començar amb les famílies a treballar amb PowerPoints i llavors vam veure que l’experiència clínica funcionava molt bé i finalment vam decidir passar a una aplicació tot el que havíem treballat amb PowerPoints per tal que arribés al màxim de gent possible”.

L’app funciona de manera molt senzilla: “L’aplicació ajuda als nens amb TEA a posar-se en el lloc de l’altre mitjançant una sèrie d’exercicis dissenyats en mode de joc que treballen el que s’anomena “la teoria de la ment”, que és l’habilitat de posar-se en el lloc de l’altre i entendre què estarà pensant o sentit i així anticipar la conducta per adaptar-se millor al context”.

En el procés de disseny i creació de l’app “hi han participat des del principi les famílies, i de fet els propis nens han estat implicats tant en el disseny com en la creació de l’aplicació, i llavors les coses que vèiem que no funcionaven les anàvem canviant, introduíem de noves, i fins i tot vam escollir uns premis que són els que els propis nens volien i desitjaven, tot això fa que l’app sigui molt motivadora”.

L’aplicació ha trigat dos anys en veure la llum i s’ha creat íntegrament a Catalunya. Ara ja està disponible gratuïtament tant per Android com per iOS, tot i que només per a tabletes ja que “tot i que molta gent ens ha demanat que la féssim per mòbils, nosaltres hem valorat que l’experiència de l’usuari és molt millor si la imatge és veu més gran”.

L’objectiu pel primer any de funcionament era poder arribar a les 1.000 descàrregues, però en menys d’un any ja en porten més de 5.000. Així que ara “estem súper contents i ja pensat en la traducció a l’anglès i també en la segona aplicació, ja que volem fer fins a quatre aplicacions que incloguin tot aquest procés de la “teoria de la ment”, així que la veritat és que està anant molt bé”.