autobusos
AMB anuncia a les parades de bus una “recuperació total del servei”

“Recuperació total del servei: A partir de l’1 de febrer de 2022 es restableix la totalitat del servei i les línies E80, E86 i E98 recuperen el seu horari i freqüències habituals”. Els usuaris gavanencs d’autobusos s’han trobat aquest matí amb aquest cartell enganxat a totes les parades, i això desprès d’un mes llarg de queixes des de que el passat 26 de desembre l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) passés la concessió del servei a l’empresa Avanza en detriment de Mohn. Queixes que han estat tan nombroses que fins i tot el Ple Municipal de Gavà d’aquest gener es va posicionar davant “la necessitat de resoldre les actuals deficiències del servei de bus”. Ara sembla que tot torna a la normalitat, normalitat que, al menys segons aquest cartell, en el cas de les línies E80 i E86 és “un bus cada 20 minuts”, i en el cas de la línia E98 és “un bus cada 5-10 minuts en la franja del matí”.

Nosaltres hem sortit aquest matí a preguntar als usuaris dels autobusos si ja havien notat alguna millora en el servei, però la conclusió és que encara és massa aviat per poder-ho valorar. En el que sí que han coincidit la majoria és en que les darreres setmanes ha estat un veritable calvari. Loli Chia, per exemple, ens ha explicat que “potser la freqüència de pas no és la que diuen, ja que en una línia que agafo que suposadament passen cada 15 minuts al final passen cada 20 minuts”. Però hi ha més problemes: “He experimentat avaries d’autobusos que abans també hi havia però des de que va canviar el servei han augmentat”. Loli també assegura que “l’aplicació oficial de l’AMB moltes vegades no funciona bé, i les pantalles de les parades de vegades no et posen l’horari o triga més del que diu”. En qualsevol cas, Loli ja ha agafat l’autobús aquest matí i, segons ens ha explicat, “ha vingut més o menys a l’hora que marcava”.

Isaac és un jove al que interceptem tot just baixant de la parada de la plaça Balmes. Ens diu que és un usuari habitual del bus i es queixa de que “han canviat els horaris, abans sempre agafava el bus a Viladecans a la mateixa hora i ara passen cada mitja hora”. Isaac ens ha confirmat a més que “avui encara segueixen alguns problemes, com per exemple retards, ja que de vegades no passen a la hora a la que haurien de passar”.

autobusos
Un autobús, aquest matí al carrer Sant Lluís de Gavà

Manoli Harillo també ens ha explicat que el servei ha experimentat diversos problemes en les darreres setmanes: “Els autobusos no passen a la hora a la que haurien de passar segons indiquen els panels informatius de les parades, jo he arribat a detectar fins a mitja hora de retard”. De fet, Manoli ens ha assegurat que “alguns autobusos ja ni passen, abans els retards eren més esporàdics però des de que han canviat de companyia ara els retards són molt més freqüents”. Manoli, però, ha vist que a partir d’avui els problemes en teoria s’haurien de resoldre, i atorga un vot de confiança: “Jo encara no l’he agafat avui, però espero que millori el servei”.

També hem trobat algun passatger que, per contra, no ha advertit cap tipus de problema en el servei. És el cas de Francisco Puig: “Jo no he notat problemes, el canvi de companyia va suposar al principi algunes incidències en els horaris, però desprès es van resoldre i ara els horaris i les freqüències ja són més o menys els que havien abans”. Francisco es declara com a “usuari habitual”, i insisteix en que “jo agafo molt l’autobús pel meu treball, i faig molts transbordaments, i la veritat és que no he trobat cap diferència respecte a l’anterior company, tot és perfecte”.

El cartell que hi ha des d’avui a les parades acaba amb un missatge: “Agraïm la vostra comprensió de les últimes setmanes”. Tant de bo no faci falta més “comprensió” per part dels usuaris d’autobusos.