avaluació

Durant aquests dies voluntaris de diverses entitats ecologistes de Gavà i integrants de la plataforma Salvem el Calamot es troben fent un treball de camp pels carrers de la ciutat. Es tracta d’una avaluació sobre l’impacte que està tenint el canvi climàtic i les seves conseqüències als diferents barris de la ciutat. Al mateix temps durant les passejades miren com millorar l’adaptació a l’emergència climàtica. El primer barri que han visitat ha estat el de les Colomeres.

Ángel Losada, integrant de la plataforma Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent, afirma que “quan acabem l’avaluació, podrien caber en aquest barri, com a mínim 150 o 160 arbres sense molestar als veïns. Per exemple, al carrer de Les Colomeres, que és un dels més amplis que tenim, no hi ha cap arbre, i això no pot ser. A les cantonades hi caben arbres, o en els espais que hi ha entre un cotxe i l’altre”.

Tots els barris no són uniformes i fins i tot dins d’un mateix barri hi ha zones que estan millor preparades per a l’emergència climàtica i amb més zones verdes per fer-hi front. “La primera part va ser el cementiri”, diu Losada, “i és una de les millors. S’ha de reconèixer que s’han fet coses bones, i aquella zona està gairebé coberta”.

Durant les setmanes vinents aquesta avaluació es repetirà per altres barris de la ciutat amb la voluntat de conèixer la situació al conjunt de la ciutat. Les conclusions d’aquest estudi es faran públiques quan estigui enllestit i esperen que algunes propostes de millora siguin tingudes en compte per l’Ajuntament. En aquest sentit, Ángel Losada es mostra optimista i creu que “hi ha bona disponibilitat dels nous tècnics municipals que tenim. Per exemple, hem demanat que no es toquin els garrofers del cementiri i ja ens han confirmat que no ho faran. Esperem que aquest camí sigui el bo i anem avançant de mica en mica”.

I és que una de les maneres de fer front a l’augment de les temperatures a la ciutat, i a les cada vegada més habituals nits tropicals, és augmentar el nombre de zones verdes o la presència de vegetació dins de l’entramat urbà.